Science fiction-fyrværkeri

 

Dansk roman, frigjort tyngdekraft og tradition

Af Flemming Chr. Nielsen

Erwin Neutzsky-Wulff: »Anno Domini«, Vintens forlag, 189 sider, kr. 44,-.

Erwin Neutzsky-Wulff har tidligere udgivet romaner, digte og filosofiske essays, en forunderlig blanding af kvalitet og jævnhed, der nu har samlet sig til en velskrevet science fiction roman, som for det første er en spændende historie og dernæst rummer et fyrværkeri af tanker, elegante knald og våde fusere, frigjort fra både tyngdekraft og tradition.

Helten og fortælleren Peter Jenssen er født i New Copenhagen år 2040 og rejser til en ukendt planet 42 lysår væk, bevæbnet med en kuglepen og en dagbog, der ved en kæde af mirakler overlever både ild og vand, ulykker og galeanstalter, for efter af Jenssen er landet på planeten, gennemlever han hele civilisationens udvikling fra primitive og brutale samfund med undertrykte kvinder og frem til den højtudviklede tekniske kultur på randen af revolution. Til slut vender Jenssen tilbage til Jorden med den bitre erfaring, at den civilisation, han forlod, da han rejste væk, nu er forsvundet for stedse, thi »civilisationens historie er så kort på hver enkeltplanet, at én civilisation aldrig eksisterer samtidigt med en anden. Vi vil aldrig møde vore brødre i universet, for menneskene blev ikke skabt til at være brødre«.

Bogens afgørende charme ligger i, at den er så fuldkommen anderledes. Den ligner ikke nogen anden dansk roman, og hvis man absolut skal lede efter forbilleder, må det blive Jules Verne og Edgar Rice Burroughs - den sidste skrev ikke bare Tarzan-bøger, men også bloddryppende science fiction romaner. Neutzsky-Wulff anbringer Peter Jenssen i desperate situationer sammen med forførende kvinder, som rask væk berøves både dyden og livet, og man griber sig i at mindes sin barndoms bøger, hvor man absolut måtte kigge om på den sidste side for at konstantere, om vor helt var død eller stadig i stand til at udtale en sætning og udtænke en plan.

Oven i denne røverromatik ligger der en hel eskatologi, hvor Gud og djævelen kæmper i hver sit rumskib, mens planeten går under, men det tænksomme og det elementært spændende er vævet sammen til en helhed uden generende kanter. »Anno Domini« er en forrygende roman.