Gyser fra en jysk idyl

 

Af Fl. Chr. Nielsen

Erwin Neutzsky-Wulff: »Adam Hart og sjælemaskinen«, Carit Andersens forlag, 187 sider.

Det er de færreste forfattere, der i en alder af 27 år har skrevet en hel stribe romaner, men Neutzsky-Wulff er så flittig, at han allerede har et dusin bogtitler bag sig.

»Adam Hart og sjælemaskinen« er hans seneste udgivelse. Det er en gyser om den okkulte detektiv Adam Hart og hans gode ven Victor Janis' oplevelser med det teknologiske vidunder, der hedder sjælemaskinen. De vikles ind i vold og drab, besøger de dødes verden og rejser i tiden. Det idylliske Beder mellem Århus og Odder spiller en dramatisk rolle i historien.

Sjældent har de danske provinser oplevet lignende fantasiorgier. Bogen er en labyrint af mysterier og påhit. Undertiden er det svært at ane en sammenhæng, men det er måske en forklaring på.

Bogen udkommer nemlig med flere års forsinkelse. Den er andet bind i en triologi, hvis første del er »Adam Harts opdagelser« fra 1972 og hvis sidste bind er »Victor Janis & Søn«, der udkom for nylig, og man fornemmer, at »Adam Hart og sjælemaskinen« hører til et overstået stadium i Neutzsky-Wulffs udvikling som gyser-forfatter. Han er siden blevet langt mere sikker som skribent, end man får indtryk af gennem den forsinkede bog. Han har fået mere styr på sine indviklet intriger, og sproget er blevet bedre.

Trods der er »Adam Hart og sjælemaskinen« en original og fantasifuld roman, god og raffineret underholdning.