Island of mystery

 

ISLAND OF MYSTERY
Klip fra SWISS FAMILY ROBINSON
Dist: Walt Disney Home Movies
Prod: Walt Disney Productions 1960
S: Dorothy McGuire, Sessue Hayakawa
I: Ken Annakin
L: 8 min. farve tone

Det var med blå barneøjne, jeg satte ISLAND OF MYSTERY i maskinen, jeg anede nemlig ikke, hvad SWISS FAMILY ROBINSON var for noget. Filmen handler åbenbart om en all-american familie (den voksne søn kalder sin far "sir"), der strander på a desert island, som de straks omdanner til Coney Island. Efter dette oplæg ventede jeg en mere end almindelig dum robinsonade og så faktisk frem til at fryde mig over klicheerne. Men ak! Øen angribes af pirater, og så - tænkte jeg i mit hjertes enfold - skal de selvfølgelig drives væk af nogle uskyldige drengestreger, som de naturligvis bliver ualmindelig bange bog (a la drengebøgernes to ni-årige, der fanger en smuglerbande).

I begyndelsen bekræftes disse mistanker. Piraterne, der er 110% goofs, falder i vandet, får små pile i numsen, hives op i træer af skjulte snarer. Alt dette skal imidlertid kun være gourmetens aperitif. Øen er nemlig mineret, hvad der får angrebet til at minde om anden verdneskrig, og det er såmænd egentlig det mindste af det. De følgende fem minutter sættes nemlig fælder i sving, der i appetitvækkende nærbilleder viser piraternes arme kadavere blive knust (crunnnch) af kampesten, der er blevet tilovers fra en De Mille-film, og tømmerstokke, altimens familiens små modbydelig unger hujer af begejstring, formodentlig akkompagneret af de små djævle, der gemmer sig i biografens tusmørke. Noget mere vidunderligt sadistisk skal man vist lede længe efter: En pirat får sprængt hovedet af af en håndgranat. Familien: Ha-ha-ha-hooray!

I betragtning af, at dette skal forestille at være en børnefilm, kan jeg kun slutte, at den amerikanske befolkning består af ene psykopater og lystmordere. Jeg har oprigtig ondt af den røde hær, der til sin tid gør invasion i den nye verden. Jesus Disney!

KOPI (color): A+ LYD: A+

- wulf