Jungle boy

 

JUNGLE BOY (= THE JUNGLE BOOK)
Dist: Fletcher
Prod: Alexander Korda Productions, 1942
S: Sabu
I: Zoltan Korda
L: 37 min. (Orig.L.: 105 min.) farve tone

Hvorfor nu sådan en kopi? Det er jo en god, spændende, underholdende film - og så kan den næsten ikke ses på grund af den ringe kopi-kvalitet.

Men kan man abstrahere fra den (og det er svært) er det et dejligt jungle-eventyr om den lille rolling, der klavrer ud af sin vugge for at gå på opdagelse i junglen og finder legekammerater i nogle små vovser, som senere bliver hans brødre: Et ulvekobbel. Spillet af den solidt talentfulde drenge-skuespiller Sabu (kendt fra bl.a. THIEF OF BAGDAD) kommer Mowgli til civilisationen, men han kan stadig føre en af landsbyens unge piger tilbage, halvt i drømme, og forsyne hende med symbolske skatte fra THE LOST CITY(!).

Men ak, faderen får vristet sandheden ud af pigen - så meget af den, hun nu forstår - og beslutter selv at besøge byen for at tilrane sig dens skatte. Tre landsbyboer når frem i en fænomenal krydsklipning mellem de naive mænd, der morer sig med ekkoet af deres egne stemmer, de kvidrende aber, som har taget bolig i ruinernes sprækker, og de glemte guders majestætiske ansigter, som udhugget i selve urfjeldet. Endnu bedre er næsten vittigheden, da en af de tre lykkejægere ved synet af en vældig dynge guldmønter omhyggeligt lejrer sig og begynder: "1-2-3-4 ..."

Alt scenograferet i overdådige technicolor-kulisser, men ikke uden stemning: Menneske- og dyreansigter veksler i det flakkende skær fra små bål i junglens overskuelige univers; et mord set i refleks i et vandspejl, mudret-gult med køligt-interesserede krokodille-guder, hviskende filosofiske bemærkninger fra Mowgli til hans spøgelsesagtige ledsagere, ulven og panteren.

I en slutningssekvens, der næsten er for symbolsk til at være sand, sætter mennesket ild til junglen for at hævne sig på den fjendtlige natur. Ildtåge og vanddamp omslutter skoven, der i al fald i denne sekvens ser lidt rigeligt ud af studie. Men det går, som det skal: Mowgli forkaster sin kultur-halvdel og vender tilbage til skovene som i en roman af Erwin Neutzsky-Wulff ...

KOPI (color): C LYD: C

-wulf