SSSSSSSS

 

SSSSSSSS
Dist: Universal 8
Prod: Zanuck Brown/Universal Pictures 1973
S: Strother Martin, Dirk Benedict, Heather Menzies, m.fl.
I: Bernard L. Kowalski
L: 18 min. (Orig.L: 99 min.) farve tone

Endnu en perfekt redigeret film fra UNIVERSAL. Og hvilken film! I den let rødforskudte, men ellers perfekte kopi er det en godbid.

Opbygningen er omhyggeligt klimaktisk fra det første "immunization shot" til en af de zaniest tour-de-forcer i den moderne gyser-film. Konstant stemmer pengene, den originale mad scientists bløde stemmer, det sitrende underspil, og ikke mindst den geniale score med et simpelthen fortryllende leit-motif. Hele historien: En mand, der bliver forvandlet til en kobra, er jo preposterous, alligevel ikke så meget som berører filmen grænsen til parodien.

Den bedste scene er utvivlsomt heltindens konfrontation med en af videnskabsmandens tidligere forsøgspersoner, nu i et side-show. Introduktioner af vanskabninger på film viser, at skræk-genren udforsker nyt territorium - jeg medregner ikke Tod Brownings fjottede FREAKS.

Den afsluttende transformation er fantastisk i sit scope. Noget lignende er ikke set siden Kubricks 2001 space-baby. Og selv her taber filmen ikke pusten, men udvikler sig konsekvent til end titles: Mennesket fanges i sin drømme-erindring om reptiltilværelsen som videnskabsmanden i Neumanns THE FLY. Uhyre anbefalelsesværdig!

KOPI (color): A+ LYD: A+

-wulf