Creature from the black lagoon

 

CREATURE FROM THE BLACK LAGOON (3-D VERSION)
Dist: Universal 8
Prod: Universal, 1955
S: Richard Carlson, Julie Adams.
I: Jack Arnold
L: 17 min. sort-hvid tone (Duo-Color/3-D)

3-D blev aldrig det store nummer i film. Desværre afslører Universal 8's udgave af CREATURE FROM THE BLACK LAGOON hvorfor. Den plastiske fornemmelse er nemlig ikke realistisk. Der er nok afstand mellem f.eks. personer, mellemgrund og baggrund, men kun som mellem papsoldater stillet op bag hinanden på et bord. Fordelen ved systemet begrænser sig således til korte »tricks«: Uhyret, der kommer imod os, en fremrakt hånd eller bøssepibe, o.l. Det er i det hele taget kun de meget hurtige bevægelser fra mellemgrund til forgrund, der virkelig virker, som reklamerne påstår, så at man »dukker hovedet«.

Som betaling for disse i bund og grund banale virkninger skal vi holde ud at se det hele badet i et gyseligt rød-grønt lys og forstyrres af glorier om personerne, når teknikken svigter, rent bortset fra, at det virker overordentlig irriterende med disse briller, når man nu ikke normalt render rundt med sådan nogle tingester, og at de folk, der er nærsynede, har for travlt med at rykke deres stole frem og tilbage og justere fire brilleglas, til de når at få mere end 'end titles' med.

Så meget om 3-D.

Om CREATURE FROM THE BLACK LAGOON skal siges, at den på trods af een - meget central - fremragende special effect, nemlig fiskemanden, er nok så kedsommelig, og om Universal 8's version, at den som sædvanlig er solidt redigeret med en meget fin lydside og kun lidt af den svingende skarphed, der totalt ødelagde min oplevelse af BRIDE OF FRANKENSTEIN og THE INVISIBLE MAN. Kan kun anbefales som kuriositet, men som sådan er den da også meget sjov.

KOPI: A LYD: A+/A

- wulf