En ambitiøs fabel

 

Erwin Neutzsky-Wulff: »Gud I-II.« Vinten. 175 + 157 s. ill. af Torstein Gundersen. 86,00 kr.

DER ER NOK aldrig skrevet nogen bog på dansk, der kan sammenlignes med Neutzsky- Wulffs tobinds science fictionhistorie »Gud«. Ligesom i den foregående bog »Anno Domini« ligger hovedvægten mere på religion og spørgsmålet om sammenhænget i universet end på fremtidens teknik og videnskab, men mens jeg syntes »Anno Domini« undertiden kunne virke noget knirkende og fantasiløs, er det i hvert fald ikke fantasi, men savner her.

Det vrimler med fantastiske skildringer og spændende teorier, så man må overgive sig, selv om man engang imellem kan synes, at forfatterens biledsprog er lidt vel blomstrende.

Selve historien kan fortælles ret kort: Et fremmed rumskib lander i den amerikanske ørken. Da nogle forsker vil undersøge det, bliver de taget med op - nærmest ved et tilfælde. Om bord er sælsomme væsner, der ligner enten bølgende sejl eller orme med faner i ryggen. Disse væsner er på vej til Guds planet. Også hos dem har man en Kristusmyte, men i modsætningen til os har man også myter om, hvor Gud selv holder til. Efter en lang række fantastiske eventyr lykkes det nogle få overlevende at komme frem til denne planet, hvor de finder et Himmerige, befolket af robotter, og Kristus, der viser sig at være fra en fremmedartet race, der bevidst har villet give menneskerne og de andre væsener tro for lettere at kunne herske over dem.

Den sidste overlevende søger at finde frem til Gud, men indser til sidst, at det er ham selv, der er Gud.

Et sådant kortfattet referat yder imidlertid ikke bogen retfærdighed. Der er stof til mange og lange diskussioner i denne bog, og man kan for en gangs skyld med virkelig overbevisning bruge den gamle anmelderfloskel, at denne ville være verdensberømt, hvis forfatteren havde skrevet på engelsk.

På mange punkter må jeg tage afstand fra forfatterens vidtløftige teorier. På mange punkter er jeg uenig med ham. Men jeg er samtidig imponeret over hans fantasi og skriveevne.

A. H. P.