Storslået fantasiroman om de sidste mennesker

 

Erwin Neutzsky-Wulff: »Havet«. 312 sider, 96.00 kr. Vintens Forlag.

Det er en bemærkelsesværdig forfatter vi har fået i den 30-årige Erwin Neutzsky- Wulff. Han er digter og tænker med den ene hjernehalvdel, og han er sciencefiction forfatter af den sjældne, visionære slags med den anden. Hans format er stort nok til at måle sig med de bedste i denne verdens moderne fantasiroman-genre.

Det er et imponerende forfatterskab denne hurtigtarbejdende, dybdeborende, enormt produktive unge dansker har bag sig. Hans seneste roman, det store rum-eventyr »Havet«, er noget af det bedste og sikreste han har lavet endnu.

Han er uhyre proffesionel i denne spændingsroman, der samtidig er en klarhugget dommedagsvision og en storartet flerdimensional menneskeheds-skildring.

Rammen er i sig selv en storsslået vision: Som et gigantisk reklame- og propagandafremstød sendes tre kæmpemæssige pioner-rumskibe ud mod fjerne galakser for at finde beboelige planeter, hvor menneskeheden kan eksistere videre. Det er et 2000 års projekt, en rejse så ufattelig lang i både tid og rum, at den ingen praktisk betydning vil få for jordens egne folk. Pionerne er på egen hånd, hvis de når frem. De rejser nedfrosset, styret og beskyttet af en superavanceret næsten-menneskelig computer.

Hjemme går Jordens folk til grunde i den afgørende krig mellem de store multinationale selskaber, der forlængst har overtaget magten. Ude i rummet går de to af rumskibene deres undergang i møde. Kun det tredje når frem. Her er en lille snes mennesker de sidste af deres art, uden at de nogensinde vil få det at vide. Deres opgave er at befolke den beboelige planet, computeren har fundet til dem.

Men de får problemer: Den er beboet. Det er fortælllingen om mødet mellem de to arter, skildringen af det fremmedartede og dog så sært kendt samfund, der er forfatterens mesterstykke.

Han har evnet at opbygge en halt ny civilisation med historie, myter, religion, videnskab, sprog og nutid. Et folk med både samfund og individer, politik og kultur. Det er så fantastisk overbevisende gjort, at læseren overbevises hastigt og derefter simpelthen er med på ekspiditionen, lever i den og lærer det, som dens medlemmer lærer og oplever. En virkelig kraftpræstation.

Det vil føre alt for vidt at begynde at gengive alt dette. Erwin Neutzsky-Wulff afdækker en enorm og alsidig viden kombineret med en storartet evne til at bruge det hele i en kunstnerisk form, på en gang næsten ufattelig i sine perspektiver og strengt enkelt og logisk.

Man tilgiver let, at skildringen af de få og små mennesker i denne vældige sammenhæng til tider kan gå hen og blive en lille smule skematisk.

Sværere er det i starten at tilgive, at forlaget har valgt den ejendommelige udvej, at trykke bogen i maskinskrevet sats. Det er svært at forstå hvorfor - de 96 kroner, den koster, tyder ikke på, at der er sparehensynet, der har talt. Det må uværgelig skæmme nogen fra at læse den. Men hæng bare på - det er ikke så slemt, når man først er i gang.

Lange