Science fiction om Gud og Fanden

 

Af Flemming Chr. Nielsen

ERWIN NEUTZSKY-WULFF: »Havet«, Vintens forlag, 312 sider, kr.96.00.

Siden 1971 har den 29-årige Neutzsky-Wulff udgivet femten bøger, en farvestrålende blanding af fantasiromaner og science fiction, inspireret af Gud og Fanden, ikke blot som religiøse symboler, men til stede i kropslig skikkelse, både på fjerne planeter og i rumskibenes stålskrog.

»Havet« er af ydre en traditionel science fiction roman, et kompakt resumé af alle genrens virkemidler. En lille flok mennesker er sluppet væk fra jordens undergang i et rumskib, der styres af en super-datamat, et teknisk mirakel som computeren er i fremtidsfilmen »2001«.

De når til en ukendt klode og får kontakt med intelligensvæsener, der har svært ved at fatte, at mennesket med det lille hjernevolumen er et intelligent dyr (»Der er noget gennemsigtigt og spinkelt ved menneskerne, som vi ellers kun kender fra insekternes verden«). Vi får grundig indsigt i de fremmedes livsform og historie, men kultursammenstødet ender alligevel med død og elendighed. Den fantasifulde slutning skal ikke røbes. Syndfloden og slangen i Edens have får ny aktuel betydning.

»Havet« vender således op og ned på religiøse myter. Den balancerer elegant mellem filosofisk eventyr og dramatisk spænding. Neutzsky-Wullf har en uregelig fantasi og skriver rask uimponeret om de største problemer, om selve meningen med livet, og han vender de klassiske problemstillinger en omgang, så de får frisk luft og nye indfaldsvinkler.

»Jesus skrabede med en af griberkløerne mod gulvet. Måske skulle det udtrykke sorg«, står det et sted, »der var ingen overraskelse at spore hos Messias«.

Sådan skrives en religiøs roman i dag.