Bag hverdagens tynde overflade

 

Af Flemming Chr. Nielsen

ERWIN NEUTZSKY-WULFF: »33. marts«, Vintens Forlag, 252 sider, kr. 68,75.

Erwin Neutzsky-Wulff har før vakt opmærksomhed med et par formidable underholdningsromaner, der godt kunne tage pusten fra læseren, og hans nye bog med den forbløffende titel »33. marts« starter også i den traditionel og veloplagt gyserstil med en ganske almindelig dansker, der kommer ud for det utroligste.

Inde midt i København opdager han ubeboede huse og han finder bøger på biblioteket, hvis blade er tomme. Han opsøger en psykolog, der ikke magter at hjælpe han tilbage til den velkendte verden. Tværtimod skruer han sig længere ind i sære forviklinger.

Glimtevis oplever vi ham på et psykiatrisk hospital, hvor han hører mystiske stemmer i radioen. Han flygter og dukker op i et middelalderligt fantasiland, en verden, der er parallel med vores egen, men forskudt til en anden dimension indtil de to universer en dag krydser hinanden, og hjelmklædte ryttere rider ind i København, hvor de myrder, plyndrer og voldtager.

Romanen er inspireret af den sindssyges hallucinationer. Har de stemmer og syner, som den psykisk afvigende aner, nogen selvstændig eksistens? Er der en verden bag ved de fysiske sanser, et åbent og fantasifuldt land bag hverdagens tynde overflade?

Nautzsky-Wulff skriver et godt og frodigt sprog, men det er svært på samme tid at skræve over både den underholdende gyser og det dybdepsykologiske flip. Læseren undgår ikke at føle sig desorienteret i det ukendte land, og Neutzsky-Wulff er karrig med vejskilte.

Alligevel er der en logisk rytme i romanen. Den skaber uro og tvivl. Hvad ved vi om tilværelsen, når vi nærmer os en grænse?