Han tager gas på det okkulte

 

Af Mogens Lyhne

Erwin Neutzsky-Wulffs debutbog hed »Adam Harts opdagelser«, og han har nu - efter to fantastiske gode science fiction romaner - udgivet endnu to bøger om den okkulte detektiv Adam Hart og hans »dr. Watson«, Victor Janis.

Mens science-fiction-romanerne er meget prætentiøse, filosofiske bøger, er Adam Hart-bøgerne en uhøjtidelig tagen gas på vampyrer og lignende fænomener. De er ret morsomme og ind imellem spændende, men alligevel nok lidt for specielle til at kunne nå ud til et stort publikum.

I »Adam Hart og sjælemaskinen« drejer det sig (hovedsageligt) om de moralske betænkeligheder, der kan dukke op, hvis man får muligheden for at styre fremtiden. Ideen er god nok, men historien er så rodet og usandsynlig, at man har svært ved at fastholde interessen.

»Victor Janis & Søn« er egntlig to forskellige historier, som først til sidst kobles sammen. Det er dels en historie om, at Victor bliver gift med en vampyr, som han forsøger at afvænne med svineblod. Kuren lykkes, men patienten dør. Og alt imens er Adam lukket inde i er spøgelseshus, hvor der sker sære ting.

Begge bøger kan påhæftes etikketen: »forfriskende anderledes«, men de er tydeligvis venstrehåndsarbejder. Netuzsky-Wulff kan skrive bøger af international klasse. Hvis blot han fik den opmærksomhed, der med rette tilkommer ham, skulle han ikke behøve at udgive en hvilken som helst halvgod idé.


Erwin Neutzsky-Wulff: » Adam Hart og sjælemaskinen« - en okkult gyser«. Ill. af Jes Fomsgaard. Carit Andersens forlag. 187 s. kr. 46.- Erwin Neutzsky-Wulff: » Victor Janis & Søn«. Multivers 193 s. kr. 46.-