Genfærd og vampyrer m.m.

 

Erwin Neutzsky-Wulff: »Victor Janis & Søn«. Multivers. 193 s. 46,00 kr.

FORLAGET kalder »Victor Janis & Søn« af den meget produktive Erwin Neutzsky-Wulff »gyseren over gysere«, »en håndbog for den, der tør gå om bag sløret« og »utilrådelig for den, der er bange for at blive sindsyg...«

Det er mildt sagt noget overdrevet. Ganske vist bliver der øst på med begge hænder af den okkulte skuffe: der er genfærd i massevis i et fredeligt nordsjællandsk hus, vampyrer der er i stand til at leve evigt, en datamaskine der pludselig har fået en sjæl og meget mere, men det virker ikke rigtig efter hensigten.

Snarest får man en fornemmelse af, at de groteske begivenheder snubler over hinanden. Der er noget hæsblæsende over bogen, der ikke fremmer den rene uhyggestemning. Hvor en gyserforfstter som Algernon Blackwood kan få en til virkelig at gyse, uden der forekommer så meget som ét genfærd i hans noveller - det er anelser og snigende forvarsler det hele - skal Neutzsky-Wulff have gullotinen i brug for at tvinge et gisp ud af læseren. På nogle af siderne er der røde tryksværtklatter, der skal forestille blod. Det skal indrømmes, det er en original idé, men heller ikke den får læseren til at gyse ret meget.

»Victor Janis & Søn« er sine steder ganske spændende, men meget højere kan man vist ikke svinge sig op.

Det ødelægger også noget af indtrykket, at bogens stil er så usikker. Sproget er ret tungt og ideforladt, og der er for mange usandsynligheder i den ramme, der netop bør være realistisk for at få de dæmoniske oplevelser til at stå klart frem. Der er sikkert ikke mange distræte professorer, der i løbet af få sætninger kalder den samme mand (Klinck) for Plinck, Linck og Klanck. Det virker som en historie af Storm P. Og det lyder fuldkommen fantatisk, at samme Klinck vil beatle 400.000 kroner for at få undersøgt om det hus, han ejer, er hjemsøgt af spøgelser. I øvrigt hører man ikke noget om hvorvidt den eneste overlevende spøgelsesforsker nogen sinde får de penge, han har fået tilbudt.

A. H. P.