(Uden titel)

 

Erwin Neutzsky-Wulff: Victor Janis & Søn. 193 s. kr. 46,00 - Multivers.

ADAM HART og Victor Janis er okkulte detektiver. Stillingsbetegnelsen dækker over folk der påtager sig farefulde undersøgelseer af fænomener som vampyrer, gengangere og andet godtfolk - ja erhvervet kan enddog indebære konyakt med en enkelt sjælfuld maskine.

I denne den tredje bog i serien beretter de to detektiver om det komplicered ved at være forelsket i (og gift med) en vampyr, om det ubehagelige i at ens søns jordiske hylster overtages af en jævnaldrende lille satan, hvad man sådan kan komme ud for, når man har indvilliget i en måneds ophold i et hjemsøgt hus samt en hel del mere. De uhyggelige og mystiske hændelser krydres med en serie mere eller mindre fantasifulde teoretiserende og småfilosofiske betragtninger.

Historier af denne karakter bliver nemt anstrengende hvis der er alt for vilde efter for alt i verden at blive taget helt højtideligt. Victor Janis & Søn undgår denne faldgrube i kraft af sin humor og ved at udstyre de to hovedpersoner med en grundlæggende troskyldighed, der skaber en pudsig kontrast til de sære ting som foregår omkring dem, en forudsætning for et godt og (u)hyggeligt gys. En anden forudsætning er en landsomt og omhyggeligt opbygget atmosfære, det usædvanlige kræver en genkendelig baggrund. Desværre honoreres dett sidste kravkun i et enkelt af bogens forløb. Undertiden virker det som om forfatteren er blevet træt af sine personer og de situationer han har anbragt dem i. Et problem der i denne genre (for) nemt løses ved at lade personerne afgå ved døden.

Før det sidste dødsfald (hvor lidt for mange brikker skal falde på plads) er der dog sket tilskrækkeligt til at en stormfuld nat kan hengå på fornøjelig vis.

s-ej