Vampyrer og datamater

 

Erwin Neutzsky-Wulff: Victor Janis & Søn. (Multivers, 196 sider, kr. 46,00):

DER ER kommet lidt kludder i den unge forfatter Erwin Neutzsky-Wulffs udgivelser, hvad der ikke skal bebrejdes ham, men det faktum, at anden del af hans bemærkelsesværdige debut fra 1972 om den okkulte detektiv Adam Harts opdagelser er blevet henved tre år forsinket, af årsager, der udelukkende skyldes et forlags langsommelighed. I mellemtiden er det blevet til en af perlerne i dansk science fiction, Anno Domini, og det næsten lige så fængslende og større anlagte værk om Gud, som udkom 1976. De nævnte bøger har fået megen velfortjent ros og har allerede givet forfatteren en smuk placering, men læseren bliver let forvirret når der flere gange i Victor Janis & Søn refereres til Adam Hart Og Sjælemaskinen, som endnu ikke har set lyset. Dog, man klare skærene og accepterer Victor Janis & Søn som den bedste vampyr-roman, der er skrevet på dansk. Forlaget kalder bogen Gyser over gysere, og lad gå, men spøgelseshistorie - nej! Her findes beviser på at forfatteren har læst, og med omhu benyttet talrige skrifter om satanisme,dæmonologi, spiritisme og først og fremmest vampyrisme, som ventelig tilsat lidt science ficion, der kan forvirre den mest hærdede læser.

DET LADER sig ikke gøre, at refere Victor Janis & Søn, der har to parallelle handlingsforløb, der er så vel gennemtænkt, at det hele, som strækker sig over tiden 15. juni til 18. september 1975 og har de to okkulte detektiver Adam Hart og Victor Janis i hovedrollerne, kun i enkelte tilfælde er ved at kikse.

Erwin Neutzsky-Wulff understreger, at Adam Hart-bøgerne er tænkt som underholdende, men det er ikke sengelæsning, bøgerne kræver, at amn følger med og læser hvert eneste ord - og så kan man endda sidde tilbage med en let summen bag ørerne. Spænding, næsten ufattelig uhygge og virkelig originalitet er det, der præger denne 'overnaturlige' roman, som jeg agter at læse igen om et par måneder, når sindet er faldet til ro, og man, måske, bedre fatter den forvirrende slutning.

TAGE LA COUR