Ambitiøs Science Fiction

 

ERWIN NEUTZSKY-WULFF: »MENNESKE«,
Borgens forlag, 266 sider,
kr. 178,-

En avanceret computer årgang 1990 begynder at opføre sig upassende og meddeler, at den ønsker et legeme, så den kan leve som menneske i stedet for maskine.

Samtidig bliver en programmør kørt ihjel af en lastbil, og chefens datter, som programmøren var forelsket i, når at få mistanke om, at kæresten er myrdet, før computeren tager bolig i hendes jomfruelige krop.

Denne optakt til Neutzsky-Wulffs roman kan ligne en spændende science fiction-krimi à la Frankensteins monstor, men forfatteren er ikke ude på at skrive en underholdende historie.

Desværre.

Han sæter sig det ambitiøse mål at forklare menneskets plads i intet mindre end den universelle sammenhæng, og den mundfuld er svær at sluge.

Læseren kommer på karruseltur fra stenalderem over Rom på Neros tid og frem til KZ-lejr i Hitler-Tyskland, inden romanen der startede i New York, finder sin slutning i København.

Man bliver ikke ganske klar over den dybere mening med livet, for det hele forsvinder i ord, og det er trist, at Neutzsky-Wulff ikke kunne blive enig med sig selv. Ville han skrive en spændingsroman eller et filosofisk essay?

Resultatet tager sig ud som en kortsluttet computer med for mange løse programender, der kappes om at spænde ben for hinanden.