UFOrholdsmæssig lang

 

BØGER: Erwin Neutzsky-Wulff skriver langt og er nu nået til UFO-logien. Fjerde bind udkommer i dag

AF KASPER LEZUIK HANSEN

Så er det igen tid for den trofaste fan at tage plads i lænestolen og rive de næste mange aftener ud af kalenderen, for Danmarks mest kontroversielle, originale, og produktive genre-forfatter inviterer os påny med ind i sit fantastiske fremtidsunivers, hvor et utal af store spørgsmål om tilværelsen besvares. Spørgsmål som man enten ikke kan finde svar på i sin nutid, eller som man slet ikke har haft indsigt til at stille endnu. På bare 664 sider beskrives og analyseres det sen-moderne menneskes religiøse forestillinger med udgangspunkt i en af det 20. århundredes mest vedholdende mytologier, UFO-logien.

Romanen »UFO« er fjerde og sidste del af en tetralogi bestående af romanerne »2000«, hvis emnekreds er »Livet« i videste forstand, »Verden« som omhandler »Historien«, »Døden« som omhandler nutiden, og nu altså »UFO«, som med emnet religion kompletterer tetralogiens næsten omnipotente litterære ambition.

Til orientering for den almindelige, litteraturinteresserede læser kan det oplyses, at science fiction-forfatteren, Erwin Neutzsky-Wullf, igen har udgivet en af sine meget, meget lange romaner, hvor man på hele 664 sider bombarderes med religiøse, psykologiske, filosofiske og sexuelle overvejelser og fantasier.

Psykologi er det 20. århundredes mest accepterede måde at forklare uforståelige, åndelige eller overnaturlige fænomener, og hovedpersonen i romanen er derfor ikke overraskende en psykoanalytiker ved navn Per Jørgensen.

En dag får han kvinden, Maria Adreasen, ind til analyse. Under hypnose afslører hun, at hun er blevet bortført af rumvæsner, som har undersøgt og insemineret hende. Per Jørgensen fascineres både af det, som han antager at være en vrangforestilling, og af kvinden selv, og trækkes under opklaringsarbejdet ind i en abnorm verden. Om han er i kontakt med rumvæsner, guder, del af et regeringsstyret eksperiment, eller bare rablende gal, får man aldrig at vide.

Per Jørgensens rejse gennem den overnaturlige (eller psykotiske) verden er opbygget som en allegori til Dantes Guddommelige komedie. Jo mere man underkaster sig, jo større indsigt får man, og jo højere op i verdensordenen bevæger man sig, indtil man til sidst står face to face med den højeste instans.

Undervejs møder Per en række personager, som giver ham indsigt i sig selv, virkeligheden og det guddommelige.

Romanen er skrevet i noget, der ligner en underfundig, fortrolig og humoristisk tone. Den synes at være skrevet til en læser, som er vant til forfatterens pludselige indfald og springende fortælleteknik, én som kender genrekonventionerne, og som derfor ikke generes, når de suspenderes, og man eksempelvis trækkes ind i fortællerens meget omfangsrige og detaljerede sado-masochistiske fantasier. Den trofaste fan har sikkert mange timers fascinerende læsning foran sig.

For den uindviede læser derimod fremstår romanen alt for lang. Det nogenlunde tålelige plot omfattets med så meget psykologisk og religiøst lommeuld, at man ville falde i søvn, hvis ikke man fra tid til anden blev vækket af pornografiske klichéer i lak og læder. Så med fare for at fornærme de hengivne få kunne man godt ønske sig, at romanen havde været en tredjedel så lang. Så havde den måske ikke gentaget sig selv helt så meget.

Erwin Neutzsky-Wulff:
UFO. 664 sider. 450 kr.
Borgen