NÅR SPROGET FASCINERER

Den okkulte forfatter Erwin Neutzsky-Wulff droppede satanismen, da han pludselig faldt over de allermest primitive computere. Men nu er de gamle sprog døde, og det samme er interessen.

 

Af Torben. R. Simonsen

Rigtige programmer er bygget op af rigtige sætninger. Det mener den okkulte forfatter Erwin Neutzsky-Wulff, der i firserne producerede en lang række bøger om de tidligste personlige computere. Bøgerne gik i stribevis af oplag, og mange edb-folk kan i dag takke - selv om han selv helst vil være fri - for, at Erwin Neutzsky-Wulff åbnede øjnene for dem og viste mulighederne i en computer.

- Jeg tror, jeg gjorde det meget enkelt. Og så var jeg ikke computerekspert, men computeridiot. Og det, tror jeg, gjorde det nemmere for folk at sætte sig ind i, hvad det handlede om, og hvad de skulle gøre. Jeg kunne undre mig over, hvad der mon skete, hvis man trykkede på den røde knap, og så skrev jeg i bogen: "Tryk på den røde knap nu", og så kunne de jo selv se det, forklarer han.

 

 

Skæbnens ironi

 

For Erwin Neutzsky-Wulff var udgangspunktet langt fra computerne. Han har blandt andet læst psykologi på universitetet, og tidligt faldt interessen på skrivningen og især den okkulte eller mystiske genre. Gennem flere bøger kunne man følge den okkulte detektiv Adam Hart, og siden blev det til større værker om verdens opståen, tidens udstrækning og Herrens genkomst. Svære emner, men ét var Erwin Neutzsky-Wulff sikker på, hver gang han fik en ny bog sendt på gaden. Bøgerne fik over en kam hug af anmelderne.

Trods modgangen holdt en trofast kreds fast i forfatteren, og det gjorde forlaget Borgen også. Der skulle dog gå lang tid, inden de så en krone for deres satsning, men da den endelig kom, var det til jackpot. Men det var ikke den okkulte spændingslitteratur, der bragte Erwin Neutzsky-Wulff ind på den danske bestsellerliste, men snarere det modsatte: nemlig kodning i det tidlige programmeringssprog Basic.

- Det var en slags skæbnens ironi. Men jeg sagde dengang, at enhver kan komme på bestsellerlisten, hvis de bare er idioter, mens bøger, der kræver noget, ikke har en chance. Og jeg kom jo til at bevise det selv, for da jeg skrev en bog som computeridiot, røg den direkte ind på bestsellerlisten, griner han.

 

 

- Jeg var fascineret af at få computerne til lidt mere, end det oprindelig var hensigten, siger Erwin Neutzsky-Wulff, der i firserne havde stor succes med bøger om programmering.
Foto: Claus Haahensen/Chili

Succes

 

Det hele startede en dag, Erwin Neutzsky-Wulff så en meget lille computer fra firmaet Sinclair. Den hed ZX-80, og var det første forsøg på en computer til almindelig mennesker.

- Det var først og fremmest sproget, der fascinerede mig. Der var det, der holdt mig fast. Det meget primitive, enkle og eksakte sprog. Hvor man med kommandoer kunne styre computerens funktioner, fortæller han.

Basic-bogen er kommet i syv oplag og succesen betød en økonomisk omvæltning for den fattige forfatter.

- Det var skønt at tjene nogle penge, og så var det sjovt, siger han.

 

 

Sproget gled ud

 

I den personlige computers barndom var behovet for at skrive programmer langt større end i dag. Hvis en ejer af en Commodore 64 ville have et spil, måtte han simpelthen skrive et program. Programmerne blev ofte skrevet i Basic, hvilket skabte efterspørgslen på Erwin Neutzsky-Wulffs bøger.

Men festen får jo altid en ende. Programudbuddet blev større, Basic forsvandt efterhånden fra computerne, og det samme gjorde interessen.

- De nye programmeringssprog har ikke samme syntaktiske opbygning som Basic, hvor man skriver i næsten almindelige sætninger, og da det sproglige forsvandt fra programmeringen, forsvandt også min interesse, siger han.

I dag er den folkelige entusiasme, der var forbundet med de tidlige computere, til dels erstattet af interessen for Internet, men for Erwin Neutzsky-Wulff er Internet ikke et sted at opholde sig.

- Der findes ikke noget substantielt på Internet. Hvis man vil vide noget, må man købe en bog, hvor der er arbejdet med indholdet, og hvor et forlag har satset på, at det er noget, siger han.

 

 

Hjemmeside af nød

 

Han har dog selv produceret en hjemmeside, men mere af nød end af lyst. Han betragter hjemmesiden som et visitkort og en kort præsentation af nogle af sine aktiviteter. Trods det ringe indhold er der til tider et par tusinde besøgende om dagen. Et antal Erwin Neutzsky-Wulff tilægger sine bøger.

- Internet er for folk, der keder sig. Det er ren underholdning. Og folk, der bruger Internet, er ubevidst udstyret med et landkort. De styrer uden om alle de mennesker, der står på deres ølkasser og råber op, lyder Erwin Neutzsky-Wulffs vurdering.

Når Erwin Neutzsky-Wulff foretrækker bøgerne, skyldes det ikke mindst deres blivende karakter. Hvor hjemmesider forsvinder, og Internet er præget af døde links, er bøgernes plads i reolen konstant.

- Det vigtigste i tilværelsen er at sikre sin udødelighed. I det mindste når man arbejder, siger den forhenværende computerbogsforfatter.