Leder

 

Leder

Hjemmesiden fanzine.dk har gennem en periode været så venlige – til gengæld for et gratis abonnement – at omtale BATHOS. Disse ”anmeldelser” har været på samme tid velvillige og uhyre ensidige – det vil således formodentlig være tilstrækkeligt at citere de to sidste for at give læseren et indtryk.

Der bruges en del plads her i bladet til at gå i rette med folks fejlagtige opfattelser af ENW, Faklen og meget andet. Og så ved jeg ikke, om læserne angiveligt er ved at være opstegne af transcendensens trappestige, for redaktøren starter et nyt projekt: nu skal vi lære latin. Hvis det er et fast indslag, behøver ENW nok ikke bekymre sig om stof det næste lange stykke tid. Sjovere bliver det nu, når snakken vender sig til filmene, og titler som ”The Electronic Monster” og ”Curse of the Fly” fyger gennem luften.

Dertil kommer, at dette nummer er noget mere teksttungt end sædvanlig. Sideantallet er det vante, men redaktøren har måttet slide mere på fingerspidserne. Billeder går man dog ikke glip af, og både nøgen hud og lænker er rigt repræsenteret. Al denne ekstra tekst går beklageligvis (for mig) til den længere beretning om en ung kvindes vej til lykke og selvopfyldelse gennem total underkastelse.

Det er blevet foreslået af en læser, at folk med andre meninger om bladet poster alternative anmeldelser som kommentarer på fanzine.dk, og det synes jeg nok, er en god ide. Dette er dog ikke den væsentlige grund til, at jeg omtaler disse omtaler i bladet, men snarere en art skuffelse.

At en dagbladsanmelder, der ikke interesser sig for akvariefilm eller filosofi, kan anmelde en bog om akvariefisk eller filosofi som kedelig, kan næppe længere overraske nogen. Sådanne omtaler afspejler som regel kun irritationen over misforholdet mellem bogens og anmelderens honorars størrelse. Fra en person, der omtaler publikationer af ren interesse skulle man dog måske kunne forvente en større fordomsfrihed. Det kunne imidlertid åbenbart aldrig falde den gode Janus ind at læse en politisk analyse, en oplysende artikel eller en psykologisk studie.

Det får så være. Men når resultatet nummer efter nummer er en karaktergivning alene ud fra antallet af anmeldelser af gyserfilm, bliver det efterhånden en smule ensformigt, men også på en måde lærerigt. Den begrænsning, der får os til at vende ryggen til kampen, er nemlig på ingen måde lederskribenternes prærogativ.

Den går helt ned i børnehaven.

BATHOS kan rekvireres ved at indbetale 63 kr. på

REG. NR.: 4710 KONTONR.: 36 31 23 39 10

i Danske Bank – husk at skrive DIT navn og det nummer af BATHOS, du ønsker, i meddelelsesfeltet – og sende en mail til

fontain@eskapisme.dk

med din adresse samt oplysning om, hvilket nummer du vil have tilsendt.

Ansvarsløs redaktør: ERWIN NEUTZSKY-WULFF
Layout: CAMILLA BRODERSEN
Tryk og distribution: JESPER FONTAIN