Bathos 68

 

Give but to things their true Esteem,
And those which now so vile and worthless seem
Will so much fill and please the Mind,
That we shall there the only Riches find …

THOMAS TRAHERNE

Bathos 68

Vi lever i et borgerligt samfund med en borgerlig meningsterror. Denne aggressive bornerthed holder af at maskere sig som humanisme, men har intet med dette begreb at gøre.

Hvad den med mere eller mindre åben pande bekæmper, er ikke udbytning og folkedrab, men selvstændig tænkning og en levende seksualitet. Vi har således lært at se med foragt og afsky på eventyr og erotik, samtidig med at vi dovent konstaterer de menneskelige omkostninger ved et politisk system, der kun er liberalistisk i den forstand, at det ophøjer økonomisk funderede sociale forskelle til naturlove.

I et sådant samfund er kun det abnorme sundt, og da vi ikke finder det i hjemstavnslitteratur sponsoreret af pengeinstitutter, må vi søge sådanne vanskabninger i det moderne omrejsende tivoli, filmen. En gennemsnitlig anmelder ville formodentlig, hvis han nogen sinde vovede sig i nærheden af dette blad, overøse det med gloser, der ville få en Goebbels til at rødme – så ved vi, at vi er på rette vej.

For hvad man end kan sige om midlerne til at undslippe den borgerlige virkelighed, pæne er de ikke. Se blot efter!

Hvad heltinden i vores føljeton må lide, ville selv Pauline næppe stå model til, selv om hun havde en vis erfaring med frembrusende tog og roterende savklinger. Vi skal altså heller ikke vente at finde brevkassen bestyret af en pensioneret psykolog, salig i sin viden om, hvad der er normalt, men derimod en erfaren herskerinde, der noterer sine klienters transcendente erfaringer med en selvfølgelighed, som nok vil overraske de mere teoretisk orienterede.

Samtidig er vores lille tidsskrift, der med dette nummer går ind i sin syvende årgang, et besøg i en underlig forfatters stue. Dets læsere er de første til at erfare, når et nyt værk er under opsejling, og hvem han nu skændes med i pressen.

Hertil kommer den i hvert nummer indlagte DVD med sjældne film, men også ofte galningen selv på slap line. Gik du glip af hans sidste onemanshow, finder du det her.

Så hvad enten du er til gamle film eller prøver at transcendere, vil du nok føle, at i det mindste halvdelen af dine penge er spildt – det er jo nemlig dyrt! Du kan få det for 60 kroner i visse tegneserieforretninger, men hvis du vil have det tilsendt, koster det hele 73,50, vi gider nemlig ikke betale portoen. Hvis dette ikke afskrækker dig, kan du tilmelde dig på

fontain@eskapisme.dk

og endvidere for hvert nummer, du modtager, indbetale førnævnte 73,50 i Danske Bank på

REG. NR. 4710 KONTONR. 36 31 23 39 10

Du skal ved samme lejlighed gøre opmærksom på, hvem du er, og hvilket nummer du betaler for, i meddelelsesfeltet. Der er nemlig mange, der investerer i et ekstra eksemplar, eftersom udsolgte numre – og det går hurtigt – er oppe i 200 kroner og mere antikvarisk!

Og har du ikke betalt for de to sidste numre, når det tredje udkommer, er du ude i kulden. NO SOUP FOR YOU!

Ansvarsløs redaktør: ERWIN NEUTZSKY-WULFF
Brevkasseredaktør: DOMINA ASDIS
Layout: CAMILLA BRODERSEN
Labels: RENE JESEN
Tryk og distribution: JESPER FONTAIN

MÅNEDENS DVD: SAMUEL FULLER OG SHAKESPEARE

SAMUEL FULLER var en kontroversiel amerikansk instruktør. Han var dekoreret krigshelt og pacifist, og hans værker blev undsagt af højrefløjen som venstreorienterede og venstreorienterede af højrefløjen.

Især hans film fra halvtredserne var typiske ved at behandle tabubelagte emner, på en gang HIGH-BROW og sensationalistiske. THE NAKED KISS, hans måske mest vellykkede, beskriver en ung kvindes vej ud af prostitutionen, blot for at opdage, at det borgerskab, hun så desperat søger at blive en del af, er langt mere perverst – blandt andet behandler den pædofili på en måde, der er årtier forud for sin tid.

I den lidt lettere ende finder vi VIRUS, ved sin fremkomst i 1980 den dyreste japanske produktion nogen sinde, med flere amerikanske skuespillere, blandt andre Glenn Ford. Det er et fantastisk SCIENCE FICTION EPIC om verdens undergang, forårsaget af både biologiske og atomvåben.

Og endelig som ekstranummer kan man se ENW spille Shakespeare. Hvis man altså har nerver til det!

INDHOLD

Leder 2
Leona IV 4
Spørgsmål til Domina Asdis 20
Menneskets afvikling 30
World without End 33
Daughter of Dr Jekyll 36
Night Tide 38
The Ghoul 40
The House on Sorority Row 42
Indeks til artikler i Bathos 2003-8 44
The House of Usher 54
The Pit and the Pendulum 57
Premature Burial 60
Bathos Boop 63
Spørgsmål til Domina Asdis II 64
What will they think of next? 70
Et initiativ 72
Test dig selv: Er du ægte Neutzsky-Wulff-læser? 74
Månedens DVD: Shakespeare & Samuel Fuller 78

BATHOS 68 ER PÅ GADEN 1. NOVEMBER!