FØR UFO

 

Jeg glæder mig i denne tid;
snart lander Erwins UFO hvid,
så ved jeg, frelsen kommer.
Døgnfluerne kommer og går,
legenden derimod den står
med vid i sine lommer.

Og i en drøm forleden nat
jeg så en uvurderlig skat
og den jeg ikke glemmer.
Obskurt & skimmert, godt & ondt
som ædle sten blev mig forundt
at skue; det jeg gemmer.

Og sådan kunne man blive ved, men dette er jo ikke de plagsomme, plagierende poeters brevkasse, så jeg vil i stedet først og fremmest sige et forsinket hjerteligt tillykke med brylluppet og dernæst lykønske med det nye kulturhus derude i Vinstrup - håber, alt klapper til tiden og eleverne opfører sig ordentlig. Needless to say glæder jeg mig afsindigt til UFOs ankomst, men i overensstemmelse med en årelang tradition i mit hjem lander den først juleaften - der er ikke noget bedre end at gå at skæve til den umiskendelige rektangulære pakke under træet!

Den sidste uge er gået med at nærlæse din hjemmeside - pudsigt nok var det notitsen i Politiken, der gjorde mig bekendt med den (jeg havde nu nok før eller siden fundet frem til den), så lidt godt må den formodes at have gjort. Bortset fra at der lige skulle ti-hies lidt om dit og Helenas ægteskab og naturen og ikke-naturen heraf, synes jeg dog ikke, at den var så nedgørende endda. Essensen var vist, at siden ikke var for alle og enhver; og at man skulle være godt inde i »universet« for at følge med - man må lade skriverkarlen, at han da har været sig sin egen begrænsning bevidst. I øvrigt fulgte der et rigtig »nydeligt« billede med af jer, endda i farver! Hjemmesiden er i hvert fald »to die for«, so there............ Spørgsmål: Din hjemmeside er jo forholdsvis ny, er det muligt at du på et tidspunkt inkluderer et »nostalgisk« hjørne i den? Jeg tænker her på gamle ting, såsom uddrag fra fx gamle numre af »Elsebeth« (rent egoistisk spurgt, da jeg kun har de første 6 og ikke aner, hvor lang tid det kørte)?

Angående Faklen, som jo optager sin del af stoffet, »hoppede jeg med på vognen« fra # 4. Jeg blev hurtigt indfanget af den specielle evne, bladet havde til dels at vende tingene på hovedet og dermed anskueliggøre de stupide og inadækvate forhold, hvormed verden styres og dels være »læremester« på svært tilgængelige fagområder. Jeg abonnerer stadig på bladet, og selvom respekten for Hr. Larsen er dalet noget, må man give ham, at han er umanerlig god til at sætte ord sammen, så det klinger i tale og tanke, og da jeg lever et rimeligt sekluderet liv fra den politiske dagsorden, er Faklen blevet min »main source« til denne side af livet. At manden så har vist sig at være en Nicolas i 3. potens og at han ikke kan skelne mellem respekt og omklamring er dybt beklageligt, men sådan er der jo så meget.......... Spørgsmål: Hvordan fanger man ånden i Faklen, undskyld flasken? Only kidding! Hvornår ser et genuint »Erwin-magasin« dagens lys?

Du er jo en yderst produktiv mand, nu med en ny mammutroman og senere kommer din bibelfortolkning. Jætteværker og milepæle - jeg hører til de formastelige, der har stjålet af din mangfoldighed på diverse biblioteker, til gengæld har jeg så værnet om disse, så de i dag står i smuk selvgjort læderindbinding - one of a kind of one of a kind so to speak. Nærmest mit hjerte står måske en af dine mest upåagtede frembringelser: Verdens Historie 1. Den forener på uforlignelig vis roman og lærebog og lader læseren se ind i en helt anden historie end vanligt - det var som at sætte Sahara under vand at læse den. Desværre kom jo aldrig de proklamerede efterfølgende 11 bind - dårligt salg er ikke en plausibel undskyldning, da du pr. definition er lig med dårlige salgstal (so sorry), så hvorfor ikke køre linen ud? Jeg er sikker på, du ville kunne besnakke dit forlag til det, hvis du ønskede det, så: Spørgsmål: Hvornår kan jeg forvente, at de resterende bind af Verdens Historie udkommer?

Tilsidst et lille kuriosum: Forleden dag så jeg filmatiseringen af »Sofies Verden«, den norske prosa-filosofiindføring for unge sjæle om en 14-årig piges videbegærlighed udi de eksistentielle spørgsmål og møde med historiens store tænkere og minsandten: 2 gange i løbet af filmen defilerer kameraet over Sofies rodede skrivebord og hvad ligger der? ENW's »Okkultisme«! Se, det var et rigtigt eventyr...........

Mange hilsener

Jette Hansen
jettehaa@image.dk

 


 

SVAR

 

Kære Jette!

Tak for dit smukke julekort. Jeg vil helst bringe nye ting på siden, og der er jo nok, der samler og tilgængeliggør de gamle tekster på nettet - så vidt jeg husker, har jeg endda bragt adressen på en af de mere flittige.

Jo, jeg fik da lært Rune at skrive, om end ikke - til hans store ærgrelse - skønlitterært. Og det var jo, ret skal være ret, hans enorme arbejdsindsats, der holdt Faklen gående.

Rune er som de fleste akademikere bibliotekar. Han er ferm til at klippe og klistre det sammen, som andre har sagt og skrevet, så jeg går ud fra, at scrapbogen om fascismens fremmarch i Danmark fortsætter lidt endnu.

Desværre er enøjethed uden ånd kværulantforrykthed, og der er nu engang ikke ret meget, der er kedsommeligere end det. Uden undertegnedes opfindsomhed vil der næppe komme flere ekstrabladsforsider, ligesom den papirkurv, jeg efterlod mig, også må formodes at være ved at være tom.

Verden i storetåen? Men måske ender Faklen som 200 andre »tidsskrifter« med 200 abonnenter - i et udstyr, der svarer til salget, når redaktøren ikke kan belåne sit skelet yderligere.

Et Erwin-magasin? Det var dog forfærdeligt!

Det var det, jeg prøvede at undgå med Faklen - det lykkedes bare ikke så godt. Nå, det er dig, der er ansvarlig for, at jeg sulter ihjel som 67-årig - bibliotekspengene er jo en forfatters eneste selvpensionering!

Nu er der jo i forlagsverdenen dårlige salgstal og dårlige salgstal. Der er sællerter, og der er digtsamlinger, og så er der de 98 %, som ligger midt imellem, og som forlagene rent faktisk lever af, me included.

Verdenshistorien var en digtsamling - sådan er det. Look at it this way: Hvad nu, hvis den havde solgt? Ingen romaner at lægge under juletræet i 12 år!

Godt nytår(tusind) fra
Erwin