HVAD ER HUMOR?

 

Til brevkassen,

Tak, fordi du besvarede mine tidligere spørgsmål. Om dette indsættes ved jeg ikke – men jeg var nød til at lave en form for reply. Great censor make your judgement.

Kunst er aldrig kreativ, kun destruktiv. Der er alt for meget skov at fælde til, at forfatteren kan beskæftige sig med at plante. Det kan kun læseren, og han er sin egen mark.

Det forstår jeg ikke – hvad er så kreativitet? Om man vælger at fælde eller plante det er vel den enkeltes sag.

Endelig kan man aldrig læse for meget, man kan kun læse for lidt. Livserfaring bekræfter vore fordomme, bøger gør op med dem. Livet kan ikke lære et menneske at leve, det kan kun bøger. Den, der hævder det modsatte, er enten bogbrænder eller analfabet, sandsynligvis begge dele.

Det forstår jeg ikke – hvad mener du med at leve? Er det ikke måden man lever på, som bestemmer om man gør op med fordomme eller bekræfter dem? Er det ikke måden man læser, som bestemmer om man gør op med fordomme eller bekræfter dem.

Hvad er humor ifølge din mening? Jeg er bare tåben som spørger, fordi han har muligheden.

Jeg synes selv at jeg kender mennesker som er noget af det smukkeste i verdenen specielt kvinder. Selv om de ikke har indset den store »illusion« sanser de livet langt bedre end den intellektuelle og skaber på livet løs – og derfor elsker jeg dem endnu mere.

Hvis man lader sig overbevise af en forfatter, er det ikke, fordi man har læst for meget af ham, men fordi man har læst for lidt af en anden. Hvis du ikke er indstillet på at læse både Das Kapital og Mein Kampf, kan du lige så gerne lade være med at læse nogen af delene.

Og hold dig så til den eskapistiske litteratur. Hvordan skulle du ellers få at vide, at du er en fange?

Men jeg skal vel også læse den eskapistiske litteraturs modvægt – er jeg da en fange? Jeg er ked af at mine spørgsmål er så simple og ugennemtænkte, men for mig er de fandens relevante.

Og kast så dine læsebriller bort! Se gennem forfatterens øjne, eller slet ikke. PS: Lær at stave lidt. It liberates the mind ...

Det prøver jeg konstant, men det er ret sværdt. Husk at jeg er ung, uerfaren og uvidende ;-)

Med venlig hilsen
Henrik Nielsen

 


 

SVAR

 

Kære Henrik!

Det »umiddelbare« menneske har sin tiltrækning – men det er en illusion. Ureflekterede mennesker er ikke naturlige, det kræver refleksion.

Deres varme følelser er vedtægter og positurer. Du vil utvivlsomt finde det gribende, at de – helt naturligt – bliver rasende over mishandling af børn og dyr, forurening, og hvad der nu ellers er på mode.

Men du skal tænke på, at det er det raseri, regeringer udnytter til at foranstalte folkedrab. Jøder og muslimer slagter jo rituelt, ikke sandt? og kommunister spiser småbørn.

Kun den intelligente er virkelig human. Hvis den uintelligente er det, er det et rent uheld.

Når du derfor synes, at idioter er rare mennesker, er det, fordi deres fordomme tilfældigvis falder sammen med dine (såsom at kvinder ikke er intellektuelle) – I wonder why? Nej, min ven, sky det menneske, der ikke læser!

Hvad er humor? Humor er det præcise udtryk.

Humor er altid absurd for den, der savner den – mange mennesker vil ganske givet ikke finde det ovenstående den mindste smule morsomt – men det betyder ikke, at den ikke skal tages alvorligt. Det betyder blot, at du skal læse en ekstra gang. Det mangler du, og derfor stiller du de samme spørgsmål igen.

Hilsen Erwin