HVORDAN SKAL JEG ANALYSERE DINE VÆRKER?

 

Kære Erwin.

Jeg studerer Nordisk filologi på Odense universitet, og skal snart til at skrive en større opgave i faget litterær metode og analyse. Jeg har besluttet, at forsøge, at give mig i kast med et af dine værker, men ved ikke hvilket. Kan du anbefale noget? og hvilken metode mener du egner sig bedst til at gå i dybden med dit forfatterskab? Opgaven skal fylde ca. 15 sider, så det kan jo ikke blive et af dine mammut værker. Der er vist en der hedder Rune, der har skrevet en bog der handler om dig, er den værd at læse? Jeg har set ham i fjernsynet, Han er lidt mærkelig tror jeg.

M.V.H Bergur.

 


 

SVAR

 

Jeg skulle lige til at anbefale halvfemsertetralogien, da den samlede behandling endnu mangler, men jeg kan godt se, at 15 sider måske vil være i underkanten. En af de fire dele var måske imidlertid en mulighed. Det mest fornuftige svar er naturligvis: den, du selv synes bedst om.

Det er ikke så usædvanligt, som man måske skulle tro, at der skrives (også afsluttende) opgaver om mig - onde tunger vil vide, at det er lettere at få en god karakter, fordi ingen censor har det rigtig godt med at afvise NOGEN tolkning, når det gælder Neutzsky-Wulff. I øvrigt er der tradition for, at jeg er behjælpelig og således forsyner eksaminanden med en argumentation, der er lidt vanskelig at afvise.

Rune er såmænd flink nok, bare lidt hysterisk. Hans bog er udmærket, når man erindrer, at det ikke er en kritisk gennemgang af forfatterskabet, men blot en systematisk fremstilling af, hvad jeg har fortalt ham - lidt hen efter Faklen. Ikke at være i stand til at bidrage med noget selvstændigt er jo ægte akademisk, og det er da bedre at skrive forfatteren af end sin professor!