KAN SMAG DISKUTERES

 

Kan smag diskuteres eller er smag blot en dårligt camoufleret holdning?

 


 

SVAR

 

Der er er ingen regler for, hvad der er god smag, for hvis der var det, ville man ikke behøve god smag. Det smagfulde er det, der glæder sanserne - et sort lakskørt er den bedst tænkelige smag.

Det er straks lettere at give eksempler på dårlig smag. Det smagløse er karakteristisk det, som giver sig ud for noget andet end det, det er - en videokassette, der ligner en bog, for eksempel.

Al pynt er dårlig smag. Udsmykning er noget andet.

Udsmykning gør tingene behageligere at bruge, fordi den udtrykker deres formål. Et vinbæger bør have udskæringer af dansepiger, eftersom man drikker vin til piger, eller eventuelt omvendt. Derimod er det kun god smag at lave en lampe ud af en flaske, hvis man ikke har råd til en rigtig lampe.

Genstande, der ikke bærer præg af at være blevet brugt, er tilsvarende dårlig smag, en brugsgenstands skønhed ligger i brugen, som manifesterer sig som slid. At eje et antikt bæger, man ikke drikker af, eller en kostbar bog, man ikke læser i, er højdepunktet af dårlig smag.

Alt overflødigt og alle sammenblandinger er dårlig smag. Alt »stemningsfuldt« er dårlig smag.

Hvis du ankommer til et selskab, hvor der kører »baggrundsmusik«, ved du, at værten savner enhver dannelse. Jeg er sikker på, at du selv kan komme i tanker om flere eksempler.