OKKULTISME PÅ NETTET

 

Jeg vil fatte mig i korthed. Jeg har uploadet et udvalg af AME-relateret materiale + bogen Okkultisme i forbindelse med min hjemmesite. Dette har jeg gjort, fordi jeg så mange gange har været i kontakt med folk på nettet, der ikke har kunnet finde kompetent okkult litteratur i boghandel eller på bibliotek. Men da jeg ikke ønsker at gå bag Deres ryg, har jeg uploadet Okkultisme i en billedløs udgave samt husket at gøre opmærksom på, at man bør læse denne Bog i papirudgaven, hvis man vil have billederne med. (En mystagog har jo også en købmandsregning der skal betales, ligesom vi andre har.)

Hvis De Hr.Wulff skulle have noget at indvende mod dette, vil det straks blive fjernet fra min website og server.

Venlig hilsen
Flemming Kudsk Jørgensen

 


 

SVAR

 

Kære Flemming!

Ja, det er et centralt problem. Det ville selvfølgelig være rart, hvis gratisprincippet kunne gælde – også hos købmanden. Men du har ret, forfattere har også deres regninger at betale.

Eller sagt på en anden måde: En forfatter, der ikke kan få penge for det, han skriver, må holde op med at skrive og finde noget andet at lave. Pudsigt nok synes det stadig at forarge folk, der næppe protesterer i Brugsen, at jeg ikke kan arbejde gratis, hvor gerne jeg end ville.

Så er der forlaget. Forlag lever af at sælge bøger, og det kan de ikke, hvis andre giver dem væk.

Nu ved jeg jo godt, at der ikke altid er tale om, at folk ikke vil betale for det, de får. En bog som OKKULTISME kan være vanskelig at opdrive, selv om man vil betale et firecifret beløb for den.

På biblioteket er der formodentlig flere års ventetid, hvis ikke bogen er bortkommet eller rettere bortfjernet af ham, der ikke kunne få den antikvarisk, og så er vi tilbage ved den sultende forfatter. Den bider sig selv i halen.

Et optryk kunne være en løsning, hvis det ikke var, fordi den – som de fleste af mine udsolgte bøger – befinder sig i en gråzone: Mange læsere mangler den og vil købe den, men ikke nok til, at det kan betale sig at lave et nyt oplag, som i øvrigt ville blive uforholdsmæssigt dyrt på grund af illustrationerne, efter at ophavsretten er blevet strammet. En ny udgave uden illustrationer ville blive endnu dyrere, og ikke særlig morsom.

At sende den ud på internettet, som du foreslår, er en mulighed. Det samme er en piratudgave, som efter sigende allerede eksisterer i flere eksemplarer end originalen.

I begge tilfælde er der uheldigvis tale om tyveri fra mit forlag, som jeg naturligvis ville gøre mig til medskyldig i, hvis jeg sanktionerede nogen af delene. Og forlag er ikke kommercielle uhyrer.

De lader de meget sælgende bøger betale for de lidt sælgende – selv befinder jeg mig et sted midt imellem. Risikoen er altid deres.

Det mindste, forfatterne kan gøre, er at være loyale. Så den tilladelse, du af hensyn til din nattesøvn prøver at lokke ud af mig, kan jeg desværre ikke give dig eller nogen anden.

Af disse vil nogle utvivlsomt respektere dette forbud, andre ikke, men det er en anden sag. Så så længe vi ikke har et socialistisk styre herhjemme (som givetvis straks ville forbyde Neutzsky-Wulff), er den eneste vej nok loven om udbud og efterspørgsel, der i al sin enkelhed siger, at jo flere, der køber forfatterens sidste bog, jo snarere vil forlaget føle sig fristet til at genudgive hans tidligere. Men du er jo, som jeg kan forstå, allerede i fuld gang med at udbrede Neuangeliet …

Hilsen Erwin