ROMANER OG RETSTAVNING

 

Kære Erwin,

Jeg har gået og grublet længe, for jeg ville gerne stille dig et kvalificeret spørgsmål, som også andre brevkasse-læsere og/eller skribenter kunne finde interessant.

I virkeligheden ville jeg gerne spørge om en hel masse, men du ville formodentlig – med rette, might I add – henvise til dine bøger, og det leder mig faktisk til mit spørgsmål:

Hvis man, som jeg, farer lidt vild i dine Okkultisme & Magi, men virkelig holder meget af dine romaner, jeg mener virkelig, virkelig meget, I hvilken rækkefølge vil du foreslå at læse de forskellige bøger (og er romanerne en serie?)…

Lad mig gøre mig selv perfektlig klar:

Hvis du mener, som det siges, at Okkultisme & Magi er meget vigtige for forståelsen af romanerne, må jeg jo give dem en skalle til.

For den rammer virkelig plet hos mig, din måde at skrive på, og de ting du skriver om i romanerne vækker genklang og kræver en kærkommen forandring i mig…

You're a Hell of a Guy, Erwin.

Jeg forestiller mig at en pris man betaler ved at blive så kendt og dyrket er, at man sjældnere og sjældnere får et helt straight kompliment, og jeg havde lyst til at give dig et, so there.

Det blev vist en lang selvcentreret smøre, men det havde jeg sgu' brug for. Håber det er i orden og på snarligt svar, eller svar overhovedet :-)

Michael, fan af sandheden

PS: Jeg har et lille bi-spørgsmål til et citat fra »Hvordan bør man læse bøger«:

»Lær at stave lidt. It liberates the mind…«

Hvordan liberate?

 


 

SVAR

 

Kære Michael!

Okkultisme & Magi, og hvad jeg ellers har skrevet af faglitteratur, er naturligvis fuldstændig sekundært i forhold til mit skønlitterære forfatterskab. De er allerede forældede i den forstand, at jeg ville skrive dem på en helt anden måde i dag. Anno Domini derimod er Anno Domini – halvtreds år senere vil jeg med garanti stadig ikke ønske at ændre et komma.

Når jeg alligevel skriver disse bøger, er det af hensyn til folk, som er vant til faglitteratur og opfatter skønlitteratur som »halvkvædet vise«. De faglitterære værker kan så fungere som en art »kommentarhæfter« til de skønlitterære, men gud forbyde, at nogen skulle læse dem som tvangsboller! Så hvis du har det godt med romanerne, men O&M ikke rigtig siger dig noget, så vil jeg sige: Good for you!

Jeg så engang en film om en executive, der låste sig inde på sit lokum, lod skægget gro og læste Krig og Fred. Jeg vil anbefale enhver noget lignende med 90'er-tetralogien: Skrækkens ABC – 2000 – Verden – Døden – UFO.

Erwin, fortæller af historier

PS: Mange opfatter retstavning som affektation, men den er faktisk ret vigtig. Ofte røber den korrekte stavemåde ordets etymologi, hvilket igen fører ind i låneordenes vidunderlige verden med en forøgelse af dit ordforråd, måske endda med egne neologismer, til følge, hvilket igen vil resultere i en større tankerigdom – måske ikke flere ting, men så i det mindste flere nuancer, og det er jo som bekendt ikke dem, der er flest af i dagens debat.

Du bliver i stand til at udtrykke dig tydeligere og dermed tænke klarere. Form og æstetik begynder at betyde noget for dig, uden hvilke indhold fører en sølle eksistens.

Med tiden breder dette skarpsyn sig, og det generelle who-gives-a-fuck-forhold til tilværelsen fortager sig som den børnesygdom, det er. I stedet for at være sløv og fornærmet, bliver du skarp, lysende og lidenskabelig. And all for the price of 1 stk retskrivningsordbog!

Men bliv nu ikke fanatiker. Retskrivningen forandrer sig hvert eneste år.

Find en logisk stavemåde og hold fast ved den. Det hedder ikke mere masokist, end det hedder Vosjington.