SKRÆKKENS ABC

 

Kære Erwin!

Jeg er i øjeblikket i gang med at skrive danskopgaven i 1.g, og har valgt at skrive om Skrækkens ABC. Jeg har ledt stolpe op og ned, men ikke fundet det store af anmeldelser eller andet (brugbart) sekundært litteratur. Netop da jeg sad og surfede Internettet tyndt efter et spor, faldt jeg over din nydelige hjemmeside, som til alle tider slår den gamle.

Mit håb er at du evt kan henvise mig til artikler eller andet (gerne digitale data) som jeg kan bruge i min analyse. Ellers måske skrive et par forløsende ord om din egen holdning til bogens velskrevne noveller.

Venlig hilsen
Christen Stephansen, Grenaa

 


 

SVAR

 

SKRÆKKENS ABC katalogiseres ofte som en »børnebog for voksne«. Faktisk var den fra forfatteren tænkt som en »bliv-voksen-bog«.

De første historier henvender sig således til det tidlige læsetrin, mens de sidste er ret »voksne«. Den er selvfølgelig også i en vis forstand en »anti-børnebog«.

Den forholder sig jo temmelig uromantisk til det at være barn, ligesom der næppe er nogen voksen autoritet, den ikke sætter spørgsmålstegn ved, især de pædagoger, som ellers er sakrosankte i den slags publikationer. Jeg synes, du skal gå på biblioteket og slå den op i forfatterkartoteket eller i artikelbasen (der også findes på nettet) – du vil da utvivlsomt finde et par af de ganske fyldige analyser af og (især) udfald mod den, i sådanne tidsskrifter, som er skrevet af (børne)bibliotekarer for bibliotekarer.