FORBISTREDE SKRIFTTEGN

 

Kære Erwin

Jeg har for kort tid siden lånt din bog Verden af en ven, og sjældent er der faldet se mange brikker på plads siden Robert Anton Wilsons 'Illuminatus Trilogy'(som i øvrigt kan anbefales), og det er efter at være nået til side 157...

Det lader dog til, at ligesom Crowley og Wilson kræver det et kendskab til kabbalaen for at læse dine bøger til fulde.

Problemet er, at hver gang jeg prøver at få kabbalaen ind i mit hovede volder det mig de frygteligeste kvaler, min hjerne sler knuder og det føles som om nogen prøver at overbevise mig om eksistensen af YHWE.

Da jeg har dig mistænkt for at have nogenlunde styr på hebraiske skrifttegn er mit spørgsmel: Hvordan får jeg det lært?...Kan du eventuelt anbefale en bog om emnet som giver en form for mening.

Jeg har læst C. V. V. Muncks 'Claves Sancti Petri', og har forstået en del af det, men livets træ of sefer yetzirah er hebraisk for mig...so to speak.

Håber du kan hjælpe.

M. V. H.
Marc, a wonderer in time

 


 

SVAR

 

Ja, hvordan? Der er naturligvis mere end en vej til at »færdes frit i alle verdener«, uheldigvis er ingen af dem specielt magelige.

For det første er der naturligvis en masse lommemystik. Det kan jo være meget godt (eller skidt) men hvordan skelner man den slags fra the Real Thing?

Vel, pseudookkultister er som regel hjerteligt ubekymrede, når det gælder den umiddelbare uoverensstemmelse mellem deres påstande og de såkaldt videnskabelige. Om videnskab og videnskabsteori ved de intet og vil intet vide, og man kan med god grund konkludere, at de forstår kabbalaen lige så dårligt som kvanteteorien.

Dermed ikke være sagt, at middelalderens kabbalister intet vidste, blot at intet intelligent menneske kan undgå at interessere sig for sin egen tids opdagelser og føle sig udfordret af dem. Når vi siger »lys«, må vi med andre ord klargøre, hvordan vores brug af ordet forholder sig til det elektromagnetiske spektrum.

Uheldigvis er der ikke mange systemer (for nu at være beskeden) der relaterer de esoteriske doktriner til moderne erkendelsesteori - givetvis stiller sådanne overvejelser helt anderledes krav til adepten end en blot og bar efterplapren af brokker af blomstersprog. If you want something that works (og det vil man nok i mange tilfælde slet ikke) kræver dette svare indgreb i den kognitive fakultet, eller - i moderne jargon - hjernens stofskifte.

Det nytter således ikke meget at læse Paracelsus, hvis man aldrig har hørt om hverken Bohr eller Broca. Selvfølgelig kan man tage LSD eller hamre hovedet gentagne gange mod en lygtepæl, men det er nu ikke noget, der ligefrem øger iagttagelsesevnen.

RUM er et godt eksempel. Denne moderne DE OCCULTA PHILOSOPHIA kan studeres gematrisk i det uendelige, og den således tålmodige vil da utvivlsomt også blive belønnet.

Men der er også en tredje vej - ud over Det Ukendtes Boghandel og den intellektuelle udmattelse - og det er at læse bogen, læse sig ind i den, som vi jo altid gør, når vi følger handlingen i en bog, men ikke trække følehornene til sig, når den noget specielle handling i denne specielle bog begynder at vokse ud over bindets begrænsninger. Acceptere de natlige besøg og quasipsykotiske symptomer, læsningen af denne bog fører med sig.

Lade virkelighedens skæl falde af i bevidstheden om, at der er ny hud nedenunder. You're not going crazy, it's just the book, et litterært hallucinogen.

Og bagefter ånder du anderledes frit. Det er venlige folk, der bor under sengen.

»Religion« hed det i gamle dage, og - tro mig - det har intet med tro eller håb at gøre, kun kærlighed. Så hvis bogstavet volder dig problemer, og du ikke frygter usynliges kys, er der en vej.

Den er naturligvis ikke for idioter, men de vil næppe heller føle sig tiltrukket af den - du har sikkert mere end en gang oplevet skrækreaktionen hos de fattige i ånden. Og naturligvis er det da heller ikke ufarligt.

Livet er jo at sætte livet på spil for at opnå evigheden - det er et kedeligt skakparti, hvor ingen brik sættes i slag. Men i sidste ende er det ikke farligere end at gå over gaden, noget med at se sig for. Og så er der masser af spejdere på jagt efter gamle damer ...