Projektproblemer

 

Kære Erwin.
Jeg er en pige på 15 år der går på Haderslev Realskole. I denne uge har vi projektuge og mig og min veninde har om emnet mystik.
Indtil videre går det udemærket men jeg er kommet ind i et problem. Jeg håber du kan hjælpe mig...
Jeg skal svare på spørgsmålet:
Hvordan kommer man i kontakt med ånder?

Jeg kan virkelig ikke finde et svar så jeg tænkte at du måske kunne prøve.

Venlig Hilsen Sanne.
P.s. Vær sød at svare senest i morgen for det skal laves færdigt i morgen aften. Undskyld den korte varsel...!

 


 

SVAR

 

Kære Sanne!

Jeg ved ikke, hvad du har modtaget, for jeg har ikke sendt dig noget. Normalt ville jeg svare, at du skulle læse dit og dat (og det synes jeg, du skal, f. eks. Grønbech om Primitiv Religion) men nu var det sådan et sødt brev, og jeg forstår din tidnød - for det er vel ikke, fordi du har ventet til sidste øjeblik?

Du kan fortælle din lærer, at den berygtede ekspert udi det okkulte og farlige har fortalt dig, at ånderne bor i dit eget hoved. Det meste af, hvad du oplever, er nemlig det, man kalder fortolkning - det kender du nok fra dansktimerne.

Når vi opfatter verden på en bestemt måde, og du opfatter dig selv som adskilt fra den, er det en sådan tolkning (måske din fysik-lærer kan forklare dig, hvorfor den moderne fysik ikke længere accepterer en "iagttager-uafhængig" virkelighed). Dit "hoved" er således fuldt af ånder, og når du tror at være alene derinde, er det fordi du ikke snakker med de andre.

Det er også derfor, du ikke er bevidst om, at verden bliver til i dit eget hoved, det er nemlig "de andre", der besørger det, "ånderne", som dermed er knyttet til den verden, de frembringer (det hedder "animisme"). Nu kommer vi til svaret på dit spørgsmål, som du måske næsten kan gætte dig til: Du skal lære at lytte til de andre ("mane" dem, hed det engang) det vil sige, det skal du selvfølgelig slet ikke, for du skal ikke være åndemaner, du skal bare aflevere en opgave (i morgen!)

Det gør åndemaneren ved selv at tie, hans mig-mig-mig lægger sig til at sove, og så drømmer han om alle de andre, snakker med dem og får gode råd om dem, verdens-fabrikant-råd - det hedder magi. Se, nu er du næsten udlært mystiker (når du lige har læst det her igennem et par gange).

Mange Hilsener Erwin