RUM - og hvad så?

 

Kære Erwin
- Fantastisk bog.

Jeg kunne lide at vide følgende:
Du lægger meget vægt på, at RUM er den definitive ENW-bog, det absolutte værk osv.
Er konsekvensen af det så , at du nu, efter RUM, ikke har mere at sige ? Hvis RUM ikke kan overgås, og du mener den rummer alt, hvad du har at fortælle, så er det vel meningsløst at sige yderligere. Og, jo, jeg ved, det er et lidt firkantet spørgsmål, men vil dine evt. kommende bøger ikke altid stå som blege skygger af RUM ? Og, i værste fald, få RUM til at fremstå som bare endnu èn i rækken af ENW-bøger ?

Er det nu, i post-RUM-alderen, rimeligt at betragte dine tidligere bøger som "opvarmning" for hovednavnet ? Med andre ord...... kan man undvære de andre og "nøjes" med RUM ?

På forhånd tak.
Venligst
Lars

 


 

SVAR

 

RUM er en speciel bog, ingen tvivl om det. Den er måske først og fremmest speciel på to måder.

For det første på grund af dens konkrete formål at fungere som et transcendensmiddel. For det andet, fordi den ikke blot er det mest fuldkomne, jeg har skrevet so far (det vil sige det værk, der i størst udstrækning står mål med mine egne forventninger - det forhindrer jo ikke, at andre kan mene, at det burde have været helt anderledes) jeg anser det for tvivlsomt, at jeg vil være i stand til at skrive noget bedre PÅ DE PRÆMISSER.

Nej, jeg er ikke gået af med pension. Men min næste bog - ABATTOIR - er anderledes. For det første er den på under 400 sider ...

Jeg tror ikke, jeg vil leve længe nok til ikke at have mere at fortælle. Men derfor kan man jo godt forlade en emnekreds for en anden, og det er til en vis grad det, der sker med ABATTOIR.

Om jeg vil være i stand til at skrive noget bedre end RUM, vil tiden vise. Jeg vil i hvert fald bestræbe mig på at skrive noget ANDET.

Om man kan "undvære" de andre, ved jeg ikke. Man kunne måske sige, at hvis man kun skal eje een Neutzsky-Wulff-bog, så er det RUM.

Men mon ikke det vil være svært at læse den som den første? Opvarmning - tja.

Jeg tror da, at alle mine bøger - i det mindste fra og med ANNO DOMINI - har noget, ingen af de andre har. Jeg mener - kunne DØDEN erstatte VERDEN? Eller omvendt?

So let's not get hysterical. Der er stadig tale om et forfatterskab, ellers kunne man jo heller ikke tale om et hovedværk. Endelig er der jo også den mulighed, at DU har en helt anden yndling ...