Vi er betagede...

 

Hej Erwin

Du modtager jo en del spørgsmål i din brevkasse - i skarp konkurrence med Billed Bladet og Kig Ind. Med spørgsmål om alt fra min "storetå gør ondt!" til "hvordan transcendere jeg?", og som en anden selvbestaltet redaktør svarer du. Er man i tvivl er det nærliggende at spørge én man anser for forstandig - og hvem er mere nærliggende end dig.

Til sommer bliver jeg student, og som så mange andre gør jeg mig nogle tanker om mit fremtidige liv, og som alle andre er jeg splittet (dog ikke af samme årsager, ser du, jeg ved hvad jeg vil - eller rettere: det er netop det jeg ikke gør!)

Jeg læser med stor fornøjelse dine bøger og alle andre bøger, der drejer som om naturvidenskab, humanisme, filosofi, religion, historie osv. MEN jeg interesserer mig også meget for computeren, dens muligheder, teknik, design, hjemmesider m.m. Så problemet er, skal jeg vælge en humanistisk uddannelse eller en computer orienteret? Jeg føler nemlig, at jeg vil komme tættere på mit mål ved at vælge de humanistiske studier (et af målene er at transcendere), end hvis jeg valgte computer studierne, hvilket jo er et helt andet felt (og næppe særlig respekteret bl.a. de 'dannede' - der i blandt dig - men det er jo heller ikke det, det kommer an på).

Ja, men så er burde der jo ingen problemer være, vel?! Men det er der dog alligevel, for jeg har svært ved at lade computeren være i særlig lang tid, jeg vender hele tiden tilbage til den, og kunne egentlig godt tænke mig at uddanne mig inden for den, men jeg ønsker ikke at frasige mig de mere boglige studier (som jeg nyder meget!).

Jeg tror jeg er bange for, at hvis jeg vælger computeren mister jeg filosofien og omvendt.

Det er selvfølgelig kun mig selv, der kan træffe beslutningen, men jeg ville virkelig værdsætte dit råd. Hvordan finder jeg ud af, hvad jeg helst vil? når jeg nu vil begge dele! (begge dele vil kræve næsten hele mig tid, hvorfor jeg anser at vælge begge som en halv løsning - men det er måske forkert).

Konfuse hilsner
Mathias

 


 

SVAR

 

Årgangen før dig fortæller mig ofte, at de har valgt programmør-uddannelsen på grund af mig, altså ikke det skønlitterære forfatterskab, men datalærebøgerne fra firserne. Som bekendt er det lysten, der driver værket, så mit råd til dig er ikke at se så meget på, hvad studierne fører til, men det umiddelbare udbytte, du kan have af dem - ellers kan de blive lange - og føles længere. Så hvis jeg skal vove det ene øje, virker det på mig, som om computeren trækker mest.

Der er selvfølgelig også mange, der læser religionshistorie eller klassisk filologi ud fra en interesse, mine værker har vakt, men de bliver ofte skuffet. Jeg er bange for, at det realistiske er, at man ofte er nødt til at læse det, der interesserer en, ved siden af studierne, hvad de end måtte være - og det har man så måske ikke tid til.

Viden opnår man nok ikke på universitetet - visse naturvidenskabelige studier muligvis undtaget - men nok mulighed for en senere levevej "that beats cleaning toilets", som Klaus Kinski udtrykker det (an actor's life for me - or a writer's - money for nothing and chicks for free). Resten må man selv tage ansvar for, hvis man ikke skal ende som visse forvoksede gymnasieelever. Så jeg synes kort sagt, at du skal gøre, hvad der morer dig, så længe der er retning og fremskridt i det ...