Månelanding

 

Kære Erwin

Om månelandingerne var fup eller fakta, er blevet et hedt debatemne igen og der findes et væld af dårlige argumenter både for og imod.

En af mine venner følte sig foranlediget til at skrive til sin yndlings sience fiction forfatter for at få hans vurdering, hvad jeg nu også fristes til.

Tror du de var fup eller fakta?

Venlig hilsen
Sebastian Øltieng

 


 

SVAR

 

Jeg tror, ideen oprindelig stammer fra filmen "Capricorn One" fra 1977 om en fake Mars-mission. Halvfjerdserne var jo i kraft af Watergate konspirationsteoriernes guldalder, som nåede sit højdepunkt i Oliver Stones JFK.

The Message var, at vi generelt ikke kan tro noget som helst af, hvad vores regering fortæller os, og det er jo en forsigtig pessimisme. I realiteten gælder falsifikationen dog nok sjældent eksotiske ting som månelandinger og strandede ufoer, men er snarere frembringelsen og opretholdelsen af vores epistemologiske og etiske consensus med kampagner som "New World Order" og "War Against Terror". Det er så til gengæld lidt sværere at forstå og gennemskue, fordi vi gennem ensidig påvirkning (alle dissidenter er farlige galninge) hjernevaskes til at tro, at det er vore egne eller slet og ret universelle værdier.

Det besvarer naturligvis ikke dit spørgsmål om månelandingen, men ofte har sådanne historier jo deres oprindelse i litterære forlæg som det ovenstående. De er så på en eller anden måde så gode eller tiltalende, at vi sætter trumf på med en påstand om, at "this is a true story".

Problemet med den slags teorier, hvor der er tale om, at faktiske forhold, som i tusindvis af mennesker er indviet i, skal hemmeligholdes, er naturligvis, at de tillægger konspiratorerne en næsten ubegrænset magt til at tilsløre kendsgerninger, obstruere undersøgelser og eliminere vidner (hvilket så alt sammen igen skal hemmeligholdes). Dette har så den behagelige effekt yderligere at øge paranoiaen, men næppe troværdigheden.

Den, der kender menneskets natur, ved, hvor vanskeligt det er at hemmeligholde noget, blot to (eller for den sags skyld en) kender til. På den anden side, hvis man ser på den opfattelse af månelandingen og dens perspektiver, naive journalister i sin tid viderebragte, kan man vel med en vis ret sige, at det ikke bliver mindre fup af, at den rent faktisk blev gennemført.