En seriemorders adfærd

 

Hej Erwin!

Hvad forårsager en af f.eks. hankøn seriemorders adfærd? F.eks. at tvinge den ene pige efter den anden til seksuel ydmygelse, for derefter at slå hende ihjel.

Venlig hilsen Stefan

 


 

SVAR

 

Hos Freud og i Hitchcock-film er der som regel en (1) forholdsvis enkel forklaring på såkaldte forbryderes adfærd, og den skriver sig naturligvis fra et traume. Det ville selvfølgelig være meget praktisk, hvis alle transvestitter var blevet klædt på som piger af deres mor, men nu om stunder er der vist ingen intelligente mennesker, der anser den slags for andet end overtro.

Miljøet kan nok have en vis indflydelse på, om vi er socialdemokrater eller konservative, men intelligens og seksuel observans er genetisk determinerede. En af de morsomste "forklaringer", jeg har hørt, stammer fra pop-psykoanalytikeren Ron Hubbard, som fortæller om en mand, der yndede at slå sin gravide kone i maven, imens han råbte: "Take that!" med det resultat, at barnet blev kleptoman!

En anden årsag kan være den, at vi foretrækker en forklaring på stupid adfærd, der ligger så langt væk fra os selv som muligt. Jeg vil således være mere tilbøjelig til at tilskrive nazisternes atrociteter deres pøbelmentalitet end deres elitisme - for de fleste vil det sikkert være omvendt.

Sandheden ligger nok et sted midt imellem - Nietzsche meets the Hooligan - og det samme gælder naturligvis seksualmord. Eksempelvis findes der på nettet sites, hvor (ofte særdeles talentfulde) kunstnere udstiller deres værker, hvis yndlingsmotiver er kvinder, der bliver korsfæstet eller brændt på bålet.

Vedhæftet er gerne en apologi: "I am not a maniac!" and they aren't, deres bekendelser afslører dem som begavede, følsomme mennesker, der i bogstaveligste forstand ikke ville kunne gøre en flue fortræd. Jeg gyser ofte ved tanken om, hvor meget mere trygge de fleste mennesker føler sig ved en virkelig menneskeslagter som George W. Bush end ved sådanne masturbanter.

Naturligvis er der en seksuel komponent i seksualmord, men den er ofte beroligende lille i forhold til mindreværdskomplekser, had og bigotteri, som netop er de fremherskende egenskaber hos dem, der kalder dem "uhyrer" - there, I did it again! En tilbøjelighed til seksuel grusomhed kan aldrig nogen sinde i sig selv føre til overgreb.

For det første gælder for denne seksualitet som for enhver anden, at intet er så øjeblikkeligt afsvalende som manglende ophidselse hos den anden part. Voldtægt er altså snarere en form for aseksuel adfærd.

Seksualmord er først og fremmest mord - hvor ofte de end optræder i seksuelle fantasier (også kvinders). Mennesket er et komplekst dyr, og dets sjæl består ligesom dets krop af mange komponenter, der i sig selv ikke ville være levedygtige.

I sidste ende er det naturligvis ikke et spørgsmål om, hvor meget vi er i pagt med vores pattedyr- eller krybdyrside, men om vi besidder en intelligens, der lader os identificere os med vore medmennesker, hvilket er grundlaget for medfølelse - altså hverken egennytte, frygt eller moral, som nogle filosoffer har påstået. Intelligens er styrke, styrke er ro, og ro er venlighed.

Ligesom mine samtidige ikke tror på Satan, tror jeg ikke på det Onde. Men Dumheden, den skamfulde, hadefulde dumhed, behøver vi vist kun åbne en avis eller vores post for at konstatere.

PS: Jeg er ikke opkaldt efter min far, men efter min mors første mand Erwin Magnus, en tysk forfatter og oversætter, som måtte flygte under jødeforfølgelserne. Han plejede ifølge min mor - og altid til tilhørernes forargelse - at udtale: Jeg hader dumme mennesker!

Jeg prøver at lade være, og det er faktisk ikke så svært, når først man har fået lighedsvrøvlet ud af kroppen. Menneskene består af voksne og børn, og børn er dumme og grusomme.

Der har altid været mennesker - som regel hele samfundsgrupper - som aldrig er blevet voksne. De er gerne i overtal.

Grundtvigianere og andre demokrater mener, det kun er et spørgsmål om at uddanne masserne. Og noget ret har de jo - hvordan skal et spædbarn nogen sinde lære at barbere sig, hvis man ikke giver det en ragekniv i hånden?