Tvangstanker

 

Saadan noget som tvangstanker af ret voldelig karakter,anankasmer i mindre grad,lettere social fobi,tilsat jaevnlige mareridt hvor kryb,isaer edderkopper og slanger altid forekommer,tics etc....Am I just fucked eller har det et potentiale i forbindelse med trancendens?
Paa forhaand tak.

 


 

SVAR

 

Fucked(-up) er nok en rammende betegnelse - på den tåbelige pseudodiagnose, offentligheden har overtaget efter psykoanalysen (som vist ingen længere tager alvorligt i sin oprindelige form). Der er "harmoniske" mennesker, det vil sige folk, der er sløve nok til at sluge den daglige pille af tvangsarbejde og pligtskyldig begejstring for systemet, og så er der de andre, hvor "der er gået noget galt".

Og at der er det, er jo en nærliggende slutning ud fra den puritanske moral. "Normale" mennesker bliver ikke vrede eller forelskede (vi har et par surrogater svarende til disse betegnelser, men de er meget fornuftige - vi bliver vrede på serberne, som er beroligende langt væk, og forelsker os i sidekammeraten på højskolen, hvis hun vel at mærke ikke er forlovet).

De ved også godt, at de er myrer i en tue, de bilder sig ikke ind at have en plads i verdenshistorien eller verden overhovedet. Deres velsmurte hjerne fortolker alting "the Company Way", så de ikke risikerer at blive overrasket af noget, der ikke passer ind i den kommunale verdensorden, hvilket gør det muligt for dem at omgås deres medmennesker med elskværdig irritation.

De lever, med digterens ord, lives of quiet desperation, og hvis den nogen sinde kommer op til overfladen, for eksempel når gravstenen er inden for synsvidde, så er det jo heldigvis blot en fase. Det er selvfølgelig på en måde ærgerligt, eftersom Mennesket er Uendeligt, en tynd hinde af gode manerer over æonerne.

Det har med andre ord en krop, og glemmer du, så husker den det, molekyle for molekyle, jagten mellem stjernerne. Det er alle tiders opdagelsesrejse, transcendens (af det begrebsapparat, der snævrer universet ind til en halvandetværelses) - a very old trick, and never easy to learn (do we really want to?)

I videre forstand er jo imidlertid enhver illegitim tanke en transcendens. Det er det, præsten prædiker, er så farligt, og det er det naturligvis også - for hans tantieme.

Derfor vil han også så gerne have os til at tro, at det eneste alternativ til konfirmationsforberedelsen er maniske egoister med et Nietzsche-kompleks, men hvor finder man i grunden en større menneskeforagt end hos moralister? Det eneste virkelige alternativ er en respekt for universet Menneske, og dermed for alle menneske-universer - hvilket ikke er det samme som en salonfähig demokratisme, hvor enhver stupiditet eller umenneskelighed er gangbar, når den blot har vælgerkorpset bag sig.

Intelligens er styrke, og styrke er venlighed. So I wouldn't worry, if I were you - or maybe I would, just a little bit.

Det er nemlig ikke nok at være behageligt og selvtilfreds anderledes, hvis andre ikke har glæde af det - det er, med et moderne udtryk, ikke Lykken. Først skal du altså se at komme ud af dit høflige mindreværdskompleks, fordi du som alle levende mennesker er snips and snails and puppy-dog's tails. And then: Take the World and make a Paradise - just for the Hell of it ...