Medier - clairvoiance

 

Hej Erwin,

tillad mig at spørge om følgende:
foranlediget af nylige tv-udsendelser ("Åndernes magt") følgende:
Jeg giver stort set ikke en døjt for afdøde menneskers "ånder", men hvad er det mediet/den clairvoiante kan/gør?
Tydeligvis kan et medium se og/eller høre noget vi andre ikke kan.
Hvad er det der sker? Er det en korrespondance mellem to menneskers bevidstheder? Og i så fald: hvordan kommer den i stand?

Umiddelbart er det er flot show, medierne kan fyre af. Og deres fortolkninger af hvad der sker er oftest et sammensurium af spiritisme og "moderne" hinduisme, evt. tilsat noget new age-fis.
Håber du gider svare.


Hilsener

Jan

 


 

SVAR

 

Jeg skal ikke bebrejde dig, at du "er gået i vandet". Såkaldt "clairvoyante" kan være vanskelige at gennemskue, fordi de ikke benytter sig af eet trick, men en kombination.

Deres væsentligste forbundsfælle er dog deres ofres ukendskab til statistik, videnskabsteori, psykologi, osv. Selv trænede forskere kan gå i vandet på en ting som "signifikans".

Når du ser en fodboldkamp, er det signifikante (det, du bemærker) boldens bevægelse på banen - ellers ville den være umulig at følge. Når du checker et medium for mere eller mindre lucky guesses, er det naturligvis disse, der er signifikante (bemærkes).

Yderligere benytter svindleren sig af Hobson's choices (tilsyneladende valg) samt trinvis udelukkelse: Du har lige mistet en, der står dig nær - er der nogen, der er syg - du tænker meget på en, du har mistet, etc. etc. indtil der er gevinst (i dette tilfælde var mediet MEGET uheldig). Der arbejdes så videre på det korrekte svar - det er en kvinde (rigtigt i 50% af tilfældene) - en ældre kvinde (unge mennesker dør sjældent) - din mor (who fucking else efter det signalement?)

Læg mærke til, at mediet ikke starter med at sige: Din mor er lige død. Han lader dig fortælle HAM det - ikke desto mindre TROR du, at det er det, han har sagt.

Kniber det, kan man altid falde tilbage på uhyggeligt præcise personkarakteristikker, enten fordi de passer på alle (påstand + negation: Du er et meget privat menneske, men du kan godt lide at være sammen med folk, du sætter særlig pris på) eller fordi de er smigrende (du er kunstnerisk begavet). Hvem kan svare nej til sådan noget? Føj hertil signifikansen: Det er spændende, hvis mediet har ret, mystisk, noget at fortælle videre (vi bliver selv interessante).

Læg så dertil klipning, redigering og TVs skrupelløse svigagtighed. That's entertainment!

Her vil jeg tillade mig at set bort fra seere, der tror, at folk i et gæt en sang-program kan synge og spille samme uden prøver, og at de med andre ord ikke ved, hvad de vil blive spurgt om. Uha, fru Larsen, hvem mon vinder?

Det eneste problem er, at der altid er 1 % af the News, man ikke kan rigge. Som da Danmark vandt EM i fodbold, og man umiddelbart efter resultatet sendte en udsendelse, der trøstede nationen.

Man havde ikke GIDET lave et vinder-program! Kort og godt: "Åndernes magt" er hverken mere eller mindre autentisk end rejseholdet, såkaldt "paranormale" fænomener er nonsens, og alle, der beskæftiger sig med dem, bevidste svindlere.

For svindlerne selv er motivet penge. For dem, der reklamerer for dem, at befolkningens intelligens-niveau skal synke til et sådant niveau, at studenter ikke kan tælle til ti, og regeringen bliver siddende. Keine Hexerei ...

PS: Hvis du vil se det i funktion, kan du i den engelske version af min brevkasse finde en dame, der bad mig om en "reading". Selv om jeg UDTRYKKELIGT gjorde opmærksom på, at den "clairvoyance", jeg i den forbindelse demonstrerede, var en uhyre primitiv version af ovennævnte teknik, NÆGTEDE hun at tro det og komplimenterede mig for mine "overnaturlige" evner. If you WANNA believe ...