Fænomenet "psykokinese"

 

Hej Erwin

Hvordan vil du forklare fænomenet "psykokinese" (mind over matter)? Jeg har selv været så heldig at opleve det en enkelt gang.

Jeg diskuterede hændelsen på forumet på filosofi.net, men dér kunne jeg ikke få nogen fyldestgørende forklaring. Et par dage efter jeg havde "posted" mit oplæg blev forumet desuden lukket.

Det er over 10 år siden, jeg skubbede en glaskrukke på gulvet uden at røre den. Og det er ikke lykkedes mig at forstå hvad der egentlig skete endnu. Tværtimod bliver jeg mødt med stor scepsis, når jeg fortæller om det. Der er altså en dyb kontrast mellem det gængse verdensbillede og min oplevelse. Og dét er frustrerende. Er Jeg tosset, eller er der noget galt med det gængse verdensbillede?

På forhånd en milliard tak.

Mange hilsner fra
Jens R. B. Hansen

 


 

SVAR

 

Telekinese er udtryk for den primitive tankegang, at det må være lettere at bøje en ske end at få solen til at stå stille. Det er det ikke - men det er naturligvis umuligt at få consensus på det i traditionel videnskabelig forstand.

Parapsykologien forsøger at forklare det overnaturlige ud fra et verdensbillede, der principielt udelukker det. Hvis der er en ydre verden, er det naturligvis umuligt at påvirke den akausalt - eller "med tankens kraft", som du vel vil sige.

Ifølge kvantefysikken er der imidlertid ikke andet end tankens kraft (målingens forudsætninger). Derfor er parapsykologien også et stort negativt bevis. Der er altså ikke noget at forklare, og de naive tankebølger ganske rigtigt kun til at grine ad ...