Stavefejl

 

Kære Erwin
Hvis nu jeg placerede en stavefejl et tilfældigt sted i dette spørgsmål, vilde du så være i stand til at abstahere fra denne og besvare spørgsmålet uden en hånlig kommentar?

 


 

SVAR

 

Hvis "vilde" er tilstræbt, er "abstahere" så ufrivilligt? Spøg til side - æv - ligesom stand-up comedians har deres hecklers (som ikke er påfaldende vittige) får enw.dk ind imellem oprigtige og rimeligt intelligente spørgsmål til stadighed henvendelser af typen "Du tror bare, du er så klog!" og "Du må have haft en meget ulykkelig barndom, siden du er så ond!" eller værre: En eller anden idiot, der "afslutter" en diskussion med en omgang lykkekage-ævl, som i bedste fald kun er gennemskueligt for ham selv, men som fremføres, som om det var en kosmisk intelligens, der steg til lave hytter ned.

And here's the point: De er altid forkert stavet! Det er da heller ikke så vanskeligt at regne ud, hvorfor det nødvendigvis må være sådan. Et nogenlunde ortografisk korrekt (= læseligt) indlæg kræver i det mindste:

1. At man ikke er analfabet
2. En vis respekt for de mennesker, man vil henvende sig til
3. At man selv har en vag anelse om, hvad man vil sige

og det er netop det, der mangler hos den, hvis åndsevner (om årsagen nu er kongenital oligofreni eller akut sindsforvirring) er så ubetydelige, at de end ikke erkender sig selv som sådan. Denne psykoanalyse vil det imidlertid være at give teologer hekseskud at køre i felten hver gang, og reaktionen bliver følgelig i stedet mild moro (der, som bl. a. et vist hedengangent tidsskrift har erfaret, er mere dræbende end mortergranater). Siden du nu spørger ...