Flere facister

 

Øøh, tak for dit svar, men det var nu dit indlæg under "Nyheder" 18/12, jeg talte om, hvor du - mind you - ikke skriver at "risikoen foreligger", men at det er din "ERFARING", at de grupperinger "ENDER" i en slags fascisme.

Og det var ligesom det - dine "erfaringer" - jeg synes lød uhyre spændende, da fænomenet med degenerering og hykleri på venstrefløjen er interessant, og jeg har en lignende fornemmelse, men uden noget rigtigt at sætte fingeren på.

Mvh.
P.H.

 


 

SVAR

 

Kære Poul Henningsen!

Jeg ved godt, folk tror, "uvægerligt" betyder "altid", men det gør det altså ikke - det ville også være en lidt underlig påstand. Uvægerligt betyder - ifølge Nudansk Ordbog - "som man ikke kan vægre sig imod", og det er netop sagen.

Disse grupper bevæger sig uden at ville det (og naturligvis også uden at vide det) i denne retning. Det vil altså sige, NOGLE gør det.

Mine ERFARINGER af dette er hovedsagelig med smågrupper og enkeltpersoner, der i undertegnede mener at finde en meningsfælle i deres generelle foragt for deres medmennesker (med andre ord fascisme i den moderne, meget brede betydning - fascismen i egentlig forstand er jo et politisk fænomen fra trediverne). Jeg synes som sagt ikke, "minoritetspartiet" falder ind under denne kategori - for mig repræsenterer deres udmelding om, at de ikke er socialister, snarere en manglende realisme.

For dem er venstrefløjen en anakronisme, for mig er en enig venstrefløj (i modsætning til, hvad man oplevede i tredivernes Tyskland) spes unica i den øjeblikkelige politiske situation, hvordan ens forestilling om det utopiske samfund (som nok netop er en utopi) så ellers ser ud. Det betyder dog ikke, at Rune & Co. ikke har de bedste intentioner. Jeg håber, jeg hermed har gjort min stilling klar, og beklager selvfølgelig, hvis det var noget andet, du gerne ville have mig til at sige ...