Mere Tolkien

 

Hvad synes du om Tolkiens "The Fellowship of the Ring," og "The Two Towers"?

Venlig Hilsen
Mads Skovsgaard

 


 

SVAR

 

Der findes tre slags litteratur: God, dårlig og kriminelt dårlig. Den sidste type er ikke blot værdiløs, den spærrer vejen for læseren til den gode.

Et godt eksempel er Møllehave, som jeg naturligvis ikke blot har et horn i siden på, fordi han er en elendig lejlighedsdigter, men fordi han med sit vås spærrer vejen til genier som Kierkegaard og H. C. Andersen ved at transponere dem ned til sit eget højskoleniveau. På samme måde og af samme grund hører Otto Steen Due til de kriminelt dårlige oversættere.

Når Tolkien falder i denne kategori, skyldes det, at han spilder tiden for mennesker med en oprigtig appetit på mytologi, som han giver stene for brød, ren juledekoration med en fascistisk morale, der er en fjende af al ånd. Det er fra denne type idioter, at folk har ideen om, at eventyrene handler om "kampen mellem det gode og det onde", og at overnaturlige væsner enten er tåber med spidse hatte eller principielt destruktive.

Gennem sine diverse kloner, Harry Potter & Co. spreder han had, frygt, racisme og intolerance i børneværelserne. Jeg ville med større sindsro give mit barn MEIN KAMPF i hånden - moralen er den samme, men i det mindste er den da mere ærlig. Det er den satans fantasi, der reducerer Livet til rollespil, den uskadelighed, der er mere skadelig end noget andet.

Så hvis du har appetit på det mytiske, skal du læse Ovid og Malory. Tolkien er litteraturens svar på Sussi & Leo.