Koranen og Islam

 

Goddag. Nu véd jeg, at Du tror på Mennesket med stort, og al respekt for det. Men tilhører Du nogen almindelig form for tro? Er der ikke en Gud, Du vil være bekendt at bekende Dig til? Sommetider virker det, som om Du tildeler Dig selv rollen som Gud (den Primære), men tror Du ikke, at dén holdning isolerer Dig i forhold til det åndelige, uanset hvor meget, Du læser? Er det ikke vigtigt, at Mennesket - også med stort stavet - kender sine begrænsninger og viser respekt for noget større, end sig selv? Jeg mener: Mennesket er stort, men noget er vel større?

Jeg er for tiden igang med at læse Koranen og gribes af ærefrygt. Mine emotionelle problemer bliver næsten til intet! Der er en kraftig effekt her, og jeg bliver forlegen ved disse perspektiver. Men forlegenheden viser, at jeg endelig er ved at have den rette forståelse. Det har også givet mig ny inspiration til den bog, jeg skriver på, hvori jeg som fortæller har rollen som Gud, men velogmærke en sekundær sådan, hvad også ligger implicit i teksten.

Der er kort sagt sket en dramatisk fremgang i min personlige og kunstneriske udvikling, efter at jeg er kommet igang med Koranen og i grunden tror på, hvad der står dér (som fuldbyrdelsen af det Gamle Testamente og det Nye).

Måske kunne Du ved dén lejlighed sige noget om, hvordan Du personligt har det med Koranen og Islam?

Benjamin Berg

 


 

SVAR

 

Goddag. Nu ved jeg, at du er høflig, og al respekt for det.

Men tror du ikke, det generelt ville være en god ide at læse i det mindste et værk af en forfatter, før du skyder ham noget i skoene? Det virker umiddelbart, som om du anser det for overflødigt at stifte bekendtskab med andres tanker, men tror du ikke, den holdning isolerer dig fra verden, uanset hvor meget du snakker?

Er det ikke vigtigt, at et menneske erkender sin begrænsning og viser respekt for dem, der har brugt hele deres liv på at samle og formidle viden? Jeg mener, du er sikkert intelligent, men måske ikke intelligentere end alle andre?

Or - to cut to the chase - jeg er glad på dine vegne for din rette forståelse og kunstneriske udvikling, hvad angår din guddommelige selvbiografi, men jeg har desværre ikke kunnet læse noget af dig, eftersom jeg ikke ved, hvad du har skrevet. Mit leksikon - fra 2001 - har en Jacques og en Sigurd Berg, men ingen Benjamin - udgiver du under pseudonym?

Mange Hilsener

Erwin Neutzsky-Wulff

PS: Som din forlagsredaktør sikkert har gjort dig opmærksom på, hedder det "vel at mærke".