Mere uddannelse

 

Du skrev "Det er ”forfattere”, der tredive år gamle ikke har fået udgivet en bog, ”musikere”, der tredive år gamle ikke har fundet et pladeselskab "...betyder det, at man er beyond repair efter de 30 eller hur ?

Enafdemderredmedfane

 


 

SVAR

 

Litteratur og musik er Show Business, den hårdeste branche i verden – især hvis man vil lave noget af værdi uden at dø af sult. Især er der store chancer for at blive en has-never-been.

30, 28, 33, what does it matter? Pointen er, at folk på 25 ikke ved, at de er døende, at hver eneste dag, hver eneste TIME tæller, hvis de ikke skal drukne i Almindelighedens Ocean.

Hvilket er helt fint, hvis man virkelig ikke har andre aspirationer, end at naboen synes, man er en flink fyr. Men jeg har aldrig – ALDRIG mødt nogen med den ærlige ambition.

I stedet spilder man sit liv med at drømme og ender som en femogtrediveårig olding med knuste drømme og flere alibier, end der er enkroner i Nationalbanken - jeg er tyve år gammel, simpelt hen fordi jeg ikke har spildt et minut, siden jeg var tyve. Quite frankly, my dear ? Jeg prøver vist bare at få nogen – en eller anden - til at vågne op.

I stedet berøver jeg dem deres alibier. som trods alt er det eneste, den evneløse har. I’m sorry. Requiescat in pace ...


GREGERS Hedvig er ikke død forgæves. Så De, hvorledes sorgen frigjorde det storladne i ham?

RELLING Storladne blir de fleste, når de står i sorg ved et lig. Men hvor længe tror De den herligheden varer hos ham.

GREGERS Skulde ikke den vare og vokse for livet!

RELLING Inden tre fjerdingår er lille Hedvig ikke andet for ham end et vakkert deklamationstema.

GREGERS Og det tør De sige om Hjalmar Ekdal!

RELLING Vi skal snakkes ved når det første græsset er visnet på hendes grav. Da kan De få høre ham gulpe op om "det faderhjertet for tidligt frarevne barn"; da skal De få se ham sylte sig ind i rørelse og i selvbeundring og i selvmedlidenhed. Pas De på!

GREGERS Hvis De har ret, og jeg har uret, så er ikke livet værd at leve.

RELLING Å, livet kunde være ganske bra' alligevel, når vi bare måtte få være i fred for disse velsignede rykkere, som render os fattigfolk på dørene med den ideale fordring.

GREGERS I så fald er jeg glad, at min bestemmelse er, hvad den er.

RELLING Med forlov, - hvad er da Deres bestemmelse?

GREGERS At være den trettende mand tilbords.

RELLING Å fan' tro det.


HENRIK IBSEN: VILDANDEN