Depression

 

Kære Erwin

Er det efter din mening tilrådeligt at lade depression behandle med medikamenter, der øger niveauet af serotonin og/eller noradrenalin i hjernen?

Så vidt jeg husker, kom du under gennemgangen af de psykiatriske syndromer på kurset kort forbi depressionen som en ren kemisk ubalance i hjernen. Hvis det er korrekt opfattet, er der så reelt et alternativ til ovennævnte behandling?

 


 

SVAR

 

Depression er, især i folkemunde, et vidt begreb. ”Jeg er deprimeret!”

Det kan således dække alt fra en eksistentiel melankoli, for hvilken kuren er filosofi (wer nicht hat Religion, that is) og den kontante fysiske mangelsygdom. I det sidste tilfælde er depressionen fuldstændig invaliderende, og fortvivlelsen ganske grundløs (om end hjernen altid finder en plausibel grund).

Så hvis din mand elsker dig, og du ikke er ved at dø af sult, kulde eller andre årsager, og du stadig synes, det hele er håbløst, ja så virker visse former for antidepressiva lige så mirakuløst som insulin på en diabetiker. Når jeg siger visse, skyldes det, at man bør gå uden om de egentlige psykofarmaka, der virker beroligende eller opkvikkende, og som altså i virkeligheden er en form for narkotika (f. eks. lithium, hash, tobak, kaffe, te eller cola) og holde sig til dem, der blot forhindrer en uhensigtsmæssig nedbrydning af stoffer, du selv producerer.