Det Overnaturlige

 

Hej,

Du skriver et eller andet sted i brevkassen, at du ikke tror, der er nogen, der kan få noget ud af Okkultisme & Magi, og jeg har fundet frem til, at Det Overnaturlige udkommer næste forår, så vil du anbefale, at man (jeg) venter, til den udkommer, eller vil man kunne få noget ud af Okkultisme, hvis man stort set er analfabet på det område? Jeg fandt bare ud af at have læst introduktionen til Okkultisme på eskapisme.dk, at det du forsøger med den bog, er det jeg vil læse. Det er lidt svært, når man ikke er velbevandret i den "overnaturlige" verden, og man har en ide om, at der alligevel er mere til det "overnaturlige", når man forsøger at finde oplysninger om emnet og kun finder astrologer, clairvoyanter og mennesker der samler på mærkelige krystaller, eller også finder man dem, der nærmest bare er ligeglade, så længe de har deres fjernsyn og øl og mad nok på bordet. På den anden side mangler naturvidenskaben det, jeg søger. Den er skam interessant nok på sin egen måde. Jeg får det bare mærkeligt, når jeg i perioder kun beskæftiger mig med det og ikke andet. Jeg har en hel masse fornemmelser og ideer, som ikke er særlig konkrete, og jeg kan ikke gennemskue det. Jeg har brug for en slags guide til min søgen, og det nærmeste jeg har fundet er relateret til meditation og selvhypnose, og inden for disse områder er der også mange "kvaksalvere", der siger mærkelige ting og er dybt religiøse omkring det, eller også tilbeder de næsten en leder, der skal give en sit eget mantra, som man så skal kunne bruge for at meditere.

Så mine spørgsmål er: kan det betale sig at læse Okkultisme og Magi? Kan Det Overnaturlige give en slags motivation og god start på en søgen efter noget mere og et forsøg på at gøre op med vores samfunds snævertsynede holdninger til mennesker og verden og vores måde at tænke på? Jeg ved jo ikke, hvad jeg vil. Jeg ved ikke, hvad der skal til.

Og så kan jeg også, som det vildfarne får, spørge, hvorfor jeg tror, du kan hjælpe mig. Måske fordi jeg tror, du har indset noget, som er noget værd. Jeg har mest set, at vores verden er fup, men jeg kan ikke rigtigt komme videre.

Den Søgende Vildfarne

 


 

SVAR

 

DET OVERNATURLIGE henvender sig i lige så høj grad som O&M til den forudsætningsløse, blot er den mere pædagogisk og kan derfor gå langt videre, dette gælder især praksis, som bogstaveligt talt ikke berøres i det oprindelige værk. Den er kun godt en halv gang større end O&M tilsammen, men det gennemgåede stof er mindst ti gange så stort.

Den er naturligvis allerhelvedes koncentreret – jeg vil ikke anbefale at læse mere end højst et par kapitler (ud af 100) om ugen, men tager man sig tid til den, er der ikke mange spørgsmål, den ikke besvarer. Hvor den gamle bog i bedste fald gav læseren en ide om, hvad der meningsfuldt kan menes med det overnaturlige, er DO så grundig og avanceret, at den kan bruges som grundbog under indvielse (jeg har selv gjort det).

Om du vil vente eller ej, er naturligvis helt op til dig. Et bekendtskab med O&M kan måske ikke direkte skade, men i sin forfejlede pædagogik hugger den så mange hæle og kipper så mange tæer, at den på sine steder kan virke nærmest vildledende – ved at springe den over, undgår du altså formodentlig at blive forvirret.

Den er naturligvis stadig bedre end noget andet på området. Jo – DO er sikkert sagen for dig, eftersom den henvender sig til den læser, som finder både den naive realisme og New Age absurde.

En kritik af den traditionelle materialisme vil naturligvis være meningsløs uden en naturvidenskabelig baggrund, og den sædvanlige okkultismes auraer og chakraer er da også blot primitiv naturfilosofi (okay, den er østlig i stedet for vestlig – og hvad så?) Det er det, der gør Schrödingers citerede videnskabskritik interessant, og Martinus’ ligegyldig.

Og så synes jeg i øvrigt, hvis du ellers er bosiddende i København, at du skal komme til min introduktion af bogen og emnet på Frederiksberg Hovedbibliotek den 5. november – måske som en lille forsmag. Jovist er verden fup, men det er guderne såmænd også – spørgsmålet er blot, hvad der virker!