Psykedeliske stoffer

 

Hej,

Du skriver i dit svar til "Revision af O&M" "DO er ikke mindst en temmelig fuldstændig praktisk anvisning i at besøge andre verdener, og til dette formål er hallucinogenerne for upraktiske."

Jeg har læst "Mødet Med Døden" af Stanislav Grof (er du bekendt med ham?), en psykiater, der har forsket med brugen af psykedeliske midler, og som bl.a. har brugt dem med held til at få uhelbredeligt døende til at acceptere døden (indholdet af førnævnte bog) og har fået dem til at gennemskue visse problemer i deres liv, så de kunne komme videre. Noget af det interessante ved de oplevelser, de har under deres psykedeliske sessioner, er at de skulle have en stor lighed med mange religioners mystiske retninger, inklusive shamanisme (åbenbart ikke de ortodokse retninger, som måske er blevet stive forvanskninger af de "ægte" religioner?), og at de døende altså så at sige har fået en anden opfattelse af, hvad det vil sige at dø, så de nemmere kunne acceptere døden. Disse oplevelser har ofte haft religiøs karakter, selv om disse på visse punkter har været ret så forskellige, alt efter hvad de nu troede på inden. Men de har alle følt sig nærmere noget "ægte" eller "det oprindelige", altså en slags religiøs oplevelse.

Når jeg tænker på den bog, og at visse kulturer har benyttet hallucinogener i (religiøse) ritualer, tænker jeg, at så må disse stoffer kunne anvendes til andet og mere end blot virkelighedsflugt og at blive høj.

Hvofor mener du, at hallucinoger er for upraktiske?

I dette indlæg antager jeg, at psykedeliske midler og hallucinogener er to sider af samme sag. Jeg har ikke helt tjek på den slags. Psykedeliske midler behøver jo ikke at være hallucinogerende?

Og så et andet spørgsmål: hvor lang tid kommer dit foredrag om Det Overnaturlige d. 5. november til at vare? Og hvordan køber man billetter?

Den Søgende Vildfarne

 


 

SVAR

 

Det er da rigtigt, at den konsensuelle virkelighed giver sig kortvarigt, når du tager stoffer, drikker dig fuld eller knalder panden i væggen. Men så må du huske på, at DET OVERNATURLIGE er en fuldstændig brugsanvisning til kontrollerede rejser i underverdenen. Så kan Grof, Peter Pan og hostesaft altså ikke rigtig være med i vognen …

Foredraget varer en time fulgt af spørgsmål. Jeg går ud fra, at billetter rekvireres på Frederiksberg Hovedbiblioteket, hvor det kommer til at foregå.