Mysteriekulter

 

I "The Jesus Mysteries" har jeg læst om græske mysteriekulter, hvor man kunne opnå "initiation", indre erkendelse (gnosis) og blive genfødt rent åndeligt.
Findes sådanne grupper i nutidens verden (specielt i Danmark/Århus)? Er der nogle af disse nutidige grupper som er kristne?

 


 

SVAR

 

Jeg har til min store fornøjelse konstateret at jeg har mit eget dueslag i diverse fortegnelser over sekter i Danmark. Hvor imidlertid mine kolleger har telefonnumre og adresser og lover i det mindste at overveje optagelse ved henvendelse, står der ud for Neutzsky-Wulff kun – Neutzsky-Wulff.

Ja, der eksisterer en mysteriekult i dagens Danmark. Et svar på spørgsmålet, hvorvidt den er kristen, vil uvægerligt strande på, at spørgeren sjældent har nogen anelse om, hvad kristendom er. Kristendommen er en hellenistisk mysteriekult og trækker således på en fælles tradition – folkekirkekristendom er der vel ingen dannede mennesker, der tager alvorligt.

I øvrigt har jeg altid undret mig over, hvordan hemmelige selskaber kan være hemmelige, når de står i telefonbogen - den slags er vist indlysende pjat. Naturligvis forsøger jeg efter bedste evne i bøger og foredrag at oplyse interesserede om, hvad religion går ud på. Men det er jo en helt anden historie …