Get a life

 

Er det dig, der har designet omslaget til Vita Andersens nye bog?

 


 

SVAR

 

Jeg går ud fra, at du sigter til titlen. Jo, det er da en nærliggende opfordring.

Og dog. Sometimes being a loser is all you got.

Succes og popularitet er nu engang modsætninger – nobody likes a winner. Dette gælder også (og specielt) den litterære verden.

Ingen bryder sig om at blive prædiket ned til af en eller anden, som has it made, som regel kender vi nemlig os selv alt for godt til at overbevise os om, at vi kan gøre ham kunsten efter, transcendere, producere noget værdifuldt (og leve af det, så vi ikke behøver at spilde vores liv i en bank eller på et offentligt toilet) få en smuk ung pige til at forelske sig så dødeligt i os, at hun bliver vores sex-slave (and loves it) - in short: get a life. Så i stedet trøster vi os med de andre (og helst større) tabere.

Det er bedst, hvis hun er blevet voldtaget i tolvårsalderen af en onkel, men en selskabsluder eller enlig mor kan også til nød gøre det. Det må naturligvis være en trøst med de gyldne skulderklap, men også lidt hårdt for al fremtid at have forpligtet sig til at være a complete fuck-up.

Om min kære halvsøster tror, hun er en ny Tove Ditlevsen (den kønne, følsomme arbejderpige, der bliver gift over sin stand – til gengæld kunne Tove så skrive, men det var jo også, inden samtlige bøger blev skrevet af forlagsredaktører, jf. EN HUDLØST ÆRLIG HISTORIE af Undertegnede i det nye nummer af APPARATUR) ligesom Klaus Rifbjerg synes at tro, han er Herman Bang, og Suzanne Brøgger giver den som baronesse Blixen med bredskygget hat, skal jeg ikke kunne sige, men jeg håber da ikke, hun tager den yderste konsekvens. Naturligvis ser den beatificerede taber ikke sig selv som sådan, men blot som nogen, der har ”prøvet livet”, og som andre mislykkede eksistenser kan relatere til.

Jeg tror nok, de fleste ville opfatte min form for og grad af lykke som temmelig umoralsk – det er trods alt nobler in the mind at afstå fra the great prize. After all, hvor mange kender du, hvis liv var et mesterværk, og døden et triumferende punktum?

Get a life? Or get an excuse?