Kan de stadig bruges?

 

Kære Erwin,

OKKULTISME og MAGI har jo længe været den hellige gral for 'seriøse' okkultister, og der er da også stadig stor respekt om dem. De er endvidere så efterspurgte at de mange steder er oppe over de 2000 kroner. Ja selv ELSEBETH sælges samlet til 1500 kroner. Nu kommer du så og siger at de faktisk er værdiløse. Mit spørgsmål til dig er nu, om der ikke stadig er oplysninger at hente i dem, f.eks. på områder som DET OVERNATURLIGE trods sine flere sider måske ikke berører?

 


 

SVAR

 

Nej. Beklager.

Du skal tænke på, at denne form for viden ikke ligner nogen anden. Det er ikke som at gå fra Mikkelsen til en universitetslærebog i latin, hvor deklinationerne trods alt ikke er forandret.

Hvor det gælder denne form for viden, forandres alting, når man rykker op i en anden klasse (eller får en bedre lærer). Dette skyldes først og fremmest, at den er "metaforisk" i den forstand, at noget kognitivt "oversættes" til noget kommunikativt, og følgelig, når man går dybere, bliver noget andet.

O&M havde udelukkende til formål at give læseren en fornemmelse for, hvad der meningsfuldt kunne menes med det overnaturlige. For den, der gennem læsningen af DET OVERNATURLIGE ønsker at skaffe sig den adgang til andre verdener, som med denne bog er blevet en konkret mulighed, vil det tidligere værk kun forvirre - vordende obstetrikere bør glemme alt om storken, hvor instruktiv denne forklaring end engang er forekommet.

Mit råd er altså at afhænde det gamle værk nu, mens priserne er skruet i vejret, og købe DET OVERNATURLIGE for pengene - det burde oven i købet kunne give et lille overskud! ELSEBETH kan tilsvarende veksles til BATHOS.