Moderne munk

 

Kære Erwin,

At være selvbestaltet myste medfører en del sekundære problemer, som man nemt kan stirre sig blind på. Jeg har tidligere været i en situation, hvor jeg stort set ingen forpligtelser havde og således var fri til at disponere over min tid. Jeg opnåede her i nogen grad at nærme mig det overnaturlige.

Når jeg ser tilbage på det, var det som at blive suget ned i en malstrøm. Uden at jeg egentlig hæftede mig ved det optog det stedse mere tid, samtidig med, at det blev tilsvarende mere omfattende. Det var vidunderligt, og det har styrket min beslutning om, at dette er, hvad fremtiden har i vente for mig, koste hvad det vil.

Min situation har dog siden ændret sig; jeg er begyndt på et studium og har nu vanskeligt ved at passe dette sammen med livet som wulfiansk-munk. Studiet er krævende og i begyndelsen koncentrerede jeg mig mest om pensum på bekostning af mine religiøse bestræbelser, situationen blev hurtigt uacceptabel, og jeg begyndte atter at fokusere på det overnaturlige.

Men det synes ikke muligt at nærme sig dette med delt opmærksomhed, og før jeg fik set mig om, var jeg kommet et pænt stykke bagud med lektierne. Jeg måtte altså igen lægge håndjernene i skuffen og rulle gardinet op.

Dette pingpong-spil er irriterende, og det må være en situation, som gør sig gældende for hovedparten af dine læsere.

Nu er det jo ikke en problemstilling, du selv har været ude for, men det ville være en stor hjælp, hvis du kunne vejlede om, hvordan man får puslespilsbrikkerne til at passe sammen, ”how to live as a modern day monk without ending up as a toilet cleaner”.

Munkene havde trods alt deres ordensregler, der sørgede for, at deres liv blev lagt i faste rammer og som sikrede den nødvendige disciplin og tugt, og det ville være uvurderligt at kunne læne sig op ad tilsvarende udførlige retningslinjer.

På forhånd tak.

 


 

SVAR FRA HELENA

 

Du er ikke den første, der spørger: Lad mig give et eksempel taget fra virkelighedens verden:

Forår

SELVBESTALTET MYSTE: Jeg læser filosofi på universitetet, men jeg gider ikke mere og overvejer at skifte til et andet studium. Hvad vil du råde mig til at gøre?

ERWIN: Du skal afslutte det, du er gået i gang med.

Sommer

SM: Erwin, jeg droppede filosofistudiet og gik i gang med at læse fysik, men nu gider jeg ikke læse fysik mere, skal jeg droppe mine studier eller læse videre?

E: Du skal afslutte din uddannelse.

Efterår

SM: Jeg droppede min fysikuddannelse, men nu har jeg ikke flere penge. Kan jeg ikke blive ansat som kaffebrygger på Bathos-redaktionen?

E: Jeg drikker ikke kaffe, og hvis jeg gjorde, ville jeg få min kone til at lave den til mig.

Vinter

SM: Erwin, jeg er blevet sat til at grave grøfter af kommunen, og det gider jeg ikke, hvad skal jeg gøre?

E: Jeg ved det ikke, min ven. Starte på filosofistudiet, måske?

So here goes:

How to live as a modern day monk without ending up as a toilet cleaner, de 5 hovedregler:

Regel nr. 1: Bliv i stand til at forsørge dig selv

Da vi desværre hverken har munkevæsen (ikke et, hvor der diskuteres erkendelsesteori i hvert fald) eller borgerløn (min computer streger straks ordet under med rødt) i dagens Danmark, har du kun 2 muligheder: Du kan gennemføre en uddannelse, som vil sætte dig i stand til at bestemme over dit eget liv på den måde, at du selv kan vælge, hvad du vil studere og dermed beskæftige dig med i fremtiden; fysik, medicin, sprog, musik, kunst … Du kan også vælge at bygge og sælge fuglehuse, mulighederne er utallige, men husk den uomgængelige hovedregel: du skal kunne leve af det!

Regel nr. 2: Hold op med at drømme

Vær realistisk og lad være med at bilde dig selv ind, at du nok bliver statsminister om et par år eller opdaget af en mæcen eller fond, der af en eller anden uigennemskuelig grund har lyst til at sørge for dit underhold til du bliver 80. Med den politiske udvikling hertillands behøver man heller ikke være profet for at forudse, hvor både dagpenge og understøttelse er på vej hen.

Regel nr. 3: Afslut, hvad du påbegynder

Det være sig en uddannelse, en bog, et kartoffelbed, en hund, en kæreste eller et hvilket som helst andet projekt, du lægger kræfter og hjerte i. Bind dig selv til kamppladsen og lad være med at stikke hovedet i sandet, når det mindste problem opstår. Vendt om hedder reglen: Spild ikke din tid på ting, som du ved, du ikke kan gennemføre – men det er selvfølgelig for sent, hvis du allerede er gået i gang.

Regel nr. 4: Lær et fag

Spred ikke dine kræfter på alt for mange forskellige ting, men find den eller det ENE, som du vil gøre til dit. Hvis denne regel overholdes bliver det svært ikke samtidig at overholde regel 1. Brug ikke verdens mange muligheder som en undskyldning for, aldrig at vælge én af dem. PS: At ryge fede, sove, se film eller være et godt menneske, er ikke noget fag. At læse bøger og transcendere desværre heller ikke ...

Regel nr. 5: Tænk selv

Hvis du synes, de ovenstående regler ikke liiige er noget for dig, så find selv på nogle andre, men lad så endelig være med i fremtiden at bebyrde Erwin med spørgsmål, som du selv har svarene på.

Lady Bathra (som sikkert kunne lære en hel del af sine egne regelsæt)