MA

 

Flot undergangsscenarie i MA. Men …

Jeg tror såmænd gerne på, at den vestlige civilisation kan blive væltet af en kombineret enrgikrise og miljøkatastrofe cum økonomisk og kulturelt sammenbrud, du skitserer.

Men hvad med Kina og for den sags skyld Malaysia? De har ikke haft en ”avanceret” teknisk civilisation så længe som Vesten, de har tradition for at være got organiseret og selve grundene til sammenbruddet passer så vidt jeg kan se ikke 100% til dem. Vil de ikke bare kunne overtage historien, evt. lade de barbariske nordlige områder passe sig selv i nogle åringer?

mvh
Andreas P.

 


 

SVAR

 

Kina er stadig i høj grad et lukket land for Vesten, hvilket sågar udstrækker sig til Internettet og gør det lettere at camouflere landets enorme problemer. I forbindelse med de Olympiske Lege i 2008 var det dog nødvendigt at opføre deciderede Potemkinkulisser og på det nærmeste forbyde al trafik for at forhindre, at deltagerne blev kvalt i smog.

Men bag kulisserne er det kinesiske samfund ligesom Vestens på grund af den voksende sociale ulighed under belejring og har måttet svare igen med udstrakt kontrol og overvågning. Ikke desto mindre hører voldelige demonstrationer og deciderede oprør til dagens orden.

Det største problem er dog som hos os den truende klimakatastrofe, der på grund af landets eksplosive økonomiske vækst er om muligt endnu mere overhængende. I hundredtusindvis dør allerede på årsbasis på grund af forureningen, eftersom halvdelen af landets grundvand må betegnes som udrikkeligt.

Af verdens 20 mest forurenede byer findes de 16 i Kina. Forklaringen er såmænd simpel nok: Ulande har traditionelt endnu mindre modstandskraft mod civilisationens onder – det er således her, folkedrab optræder, så snart de tekniske forudsætninger er til stede.

Her er bestikkelse og unddragelse af central kontrol en nærmest hæderkronet tradition, og menneskeliv desuden billigere. Det kinesiske samfund kommer til at bryde sammen før vores.