Ualmindelig Forlegen Omtale

 

Det begynder nu så småt at dryppe med anmeldelser af UFO, når der ellers er plads i spalterne for kogebøgerne og de politiske erindringer. Politiken lagde som sagt ud på dagen under overskriften Utroligt Fascinerende Overflødighedshorn.

Skønt manchetten advarer mod, at denne »bevidste gennemskrivning af erkendelsens temaer« er »svær som ind i helvede«, og anmelderen forbereder læseren på talrige ordbogsopslag, synes han alligevel, at »den sproglige rigdom er fængslende«, og at bogen også er elementært spændende, hverken enstrenget eller udvendig eller uvedkommende, men »ganske enkelt (endnu) en intellektuel kraftpræstation fra Erwin Neutzsky-Wulff. Imponerende og spektakulær.« Jeg skal spare læseren for resten ...

Sådan en apoteose i det toneangivende organ kan næppe undgå at give sure opstød blandt resten af anmelderne, som nu vil være på det nærmeste forpligtet til at påpege, at så vidunderlig er den nu altså heller ikke! Det første kommer i Weekendavisen, som har helt sin egen forklaring på forfatterens succes med de senere værker: »Paradoksalt nok kom den brede anerkendelse netop med disse bøger, måske fordi mange anmeldere ikke kom igennem dem og derfor ikke turde sige fra.

Hvilket Wulff nok kalkulerede med: Nu overvælder jeg dem sgu, så de ikke tør andet end klappe.« Nåh ja, selvfølgelig.

Ikke overraskende synes han slet ikke, UFO er så god, som de duperede anmeldere synes at mene, men tvinges dog til at indrømme, at den nu heller ikke er så dårlig. Den »lykkes« således - på anmelderens niveau. Men lige som det går allerbedst, begynder forfatteren (igen!) at behandle filosofiske problematikker, og så er det hele ødelagt.

Anmeldelsens sidste afsnit fortjener dog at citeres: »Det lyder sanseløst og er det også: Wulff er meget lidt sansende, bortset fra det erotiske, som til gengæld fylder det hele, mens omverdenen reduceres til et blegt, abstrakt landskab. På den måde er det en snæver roman trods størrelsen.«

Det er - ret skal være ret - en rammende, ja ligefrem velformuleret beskrivelse af den virkning, jeg har tilstræbt. En kokkehue til Bo.

Kristeligt Dagblad har også været på banen med den blanding af beundring og afsky, som efterhånden er blevet stereotypen på en Neutzsky-Wulff-anmeldelse. Er det så positivt eller negativt? Bjørnvig synes (til sin ærgrelse) at finde det positivt, og jeg vil give ham ret så langt, som jeg gjorde på Bogmessen, da jeg citerede Århus Stiftstidende for konklusionen: »UFO er både imponerende og skræmmende, men ingen fornøjelse at læse« og kommenterede: Det havde været værre, hvis den havde været en fornøjelse, men hverken imponerende eller skræmmende!

I KD er jeg således nok en gang »Danmarks mest kontroversielle, originale og produktive«, som »påny inviterer os med ind i sit fantastiske fremtidsunivers, hvor et utal af store spørgsmål om livet besvares.

Spørgsmål som man enten ikke kan finde svar på i sin nutid, eller som man slet ikke har haft indsigt til at stille endnu.« Men så er roserne også stort set sluppet op.

Naturligvis er romanens handling så chokerende, at det er nok at referere den for at sikre læserens afstandtagen. Det bemærkes dog, at mens den trofaste læser (jeg er jo KULTforfatter) sikkert har »mange timers fascinerende og indsigtsgivende læsning foran sig«, er bogen for den »uindviede« læser lang, søvndyssende og pornografisk.

Endelig skriver Tage Eskestad sin sædvanlige indforståede, grundige og positive standardanmeldelse til brug for venstrepressen, hvor han ikke undlader at gøre reklame for sig selv, idet han gør opmærksom på, at »en af de gamle science- fiction-forfattere« har skrevet en roman, hvor Neutzsky-Wulff optræder som person, idet han måske håber, at guruens nyvundne hæder kan dryppe på degnen i form af et genoptryk. Måske man på samme måde burde overveje at brygge en anmeldelse sammen, som kunne gælde for alle mine bøger i alle blade: »Neutzsky-Wulff er meget klog og rigtig dum.

Man skal have doktorgrad for at læse ham, og det er godt, for så gør han ikke så meget skade. Fascinerende, fascinerende og meget usympatisk.« Det ville dog spare en del tid ...