Tegner søges

 

Som det vil være nogen bekendt, harcelerer jeg i en artikel i Information over den "manglende oppositionelle intelligens" i dagens Danmark. Det, der er i færd med at ske med vores samfund, er så skræmmende, at det tåler sammenligning med de store reaktionære systemskifter, og mødes med den samme søvnighed.

Og - som svar på utallige forespørgsler - jeg tror, det er muligt at gøre en forskel, spørgsmålet er blot, hvordan. Umiddelbart kan jeg ikke komme i tanker om andet end satiren - de politisk korrekt forargede underskriftindsamlere er blot en del af gadebilledet - men den skal være skarp, og frem for alt intelligent.

Det skal være de smarte politikere, der bliver til grin, fordi de er ramt og afsløret på et hår. Måske er problemet i virkeligheden, at vi lige så lidt bryder os om den overlegne, tilintetgørende humor som andre former for overlegenhed.

Skal der grines, skal der grines nedefra. Moderne komikere personificerer den lille mand, den naive gode vilje, den godmodige klovn, det dumme grin.

Det er så dansk. Og det gør det naturligvis muligt for de jævnt begavede magtmennesker at le sidst.

USA har sin Trudeau, the British havde Monty Python. Vi har Casper Christensen.

Nu er dette jo en billedkultur - eller sagt på en anden måde: analfabetismen er på det nærmeste universel - hvis man skal nå ud over en snæver kreds, skal der også være noget at se på. Det mest nærliggende er naturligvis en tegneserie, eller i det mindste et team bestående af en forfatter og tegner.

Den tegner fandt jeg i Jørgen Bitsch - troede jeg. Manden er genial - no doubt about that - bare en af hans karikaturer af vores statsminister kan få hvem som helst til at knække sammen af grin.

Men han har et problem. Han kan lave en side på et døgn, and it's perfect.

Og så hører man ellers ikke fra ham i tre måneder. Og mens græsset gror, dør horsemor.

Dette er altså en slags efterlysning - i øvrigt på opfordring fra Helena, som er uhyre træt af en vis person og af at ærgre sig over wasted opportunities. Er der - out there - en fantastisk dygtig tegner, som gider investere et par hundrede arbejdsdage i at skabe en dansk Trudeau?

I can write it - can you draw it? Vel, jeg er ikke optimistisk.

Jørgen is one in a million. Unfortunately he doesn't give a damn.